2010. augusztus 26., csütörtök

MÁZÁL TOV! A MAGYAR ZSIDÓKNAK ÚJ PÁPÁJUK SZÜLETETT!

 

    AZ ÚJ "MAIMONIDÉS":  A TÚLVILÁGI ÉLETRŐL ÉS A MESSIÁSRÓL  ÉRTEKEZIK , "ZSIDÓ SZEMPONTBÓL" -  A MAZSIHISZ HONLAPJÁN – EGY KATÓLIKUS TEOLÓGUS

 

         Irta Buki-Ben Jogli Bendegúz

          Az Ősi Forrás blog zsidóügyi szakértője

 

"A zsidóság mindig is vallotta a túlvilági életben való hitet, de ennek a kifejezési formái és módjai különböző korokban változtak és eltértek egymástól. A zsidóságban ma is egymás mellett léteznek az embernek a halál utáni sorsáról, a lélek halhatatlanságáról, a halottak feltámadásáról, és a messiási megváltás utáni világnak mibenlétére vonatkozó különböző elképzelések. Jóllehet ezek a koncepciók összefonódnak, mégsem létezik egy általánosan elfogadott vallásfilozófiai rendszer a kapcsolatukat illetően."

 

     Kedves olvasóim, egy idézetet olvastak. Eleinte nem vettem észre ki irta, és tekintetbe véve a tiszteletreméltó helyet ahol napvilágot látott, azt hittem, hogy ez egy maimonidesi idézet, amit  a Mazsihisz honlapja a nagy  ünnepek és a Félelmetes Napok tiszteletére fordittatott le valakivel és adott le. Már éppen dicsérni akartam Andikát, a Mazsihisz honlap nem-zsidó szerkesztőjét, aki ezzel felülmúlta önmagát – amikor egy ujabb pillantást vetve a honlapra, kiderült, hogy a "tudományos" cikket egy katólikus hittéritő, bizonyos Szécsi József, irta.

 

Semmi bajom az illusztris iróval, aki teszi amit vallása előir neki: megpróbálja megtériteni a hitetlen, "istengyilkos" zsidókat, akik a mai napig megátalkodottan elutasitják az  uj "isten" hármasságának egyik összetevőjét és makacsul hisznek abban hogy az Isten egy és nem három, és ezt naponta többször kinyilvánitják a Smá jiszráél imában.

 

   Tehát a tiszteletreméltó uriember nemcsak hogy rendben van, hanem mostantól, ő - a Mazsihisz honlap által kinevezetten -, a magyar zsidóság új pápája, leváltván ezzel a régit, K. professzort , aki sumér ideológiájával már  nem releváns.

                                                      ***

    Ennek ellenére és ezzel együtt, önkéntelenül felmerül a kérdés: valaki megbolondult a Mazsihisz honlap házatáján? Mert hogy Ros Hásáná előtt leadnak egy ilyen cikket, amiben egy gój teológus magyarázza meg nekünk, mi a zsidóság véleménye olyan dolgokról, mint túlvilág, megváltás, messiás, lélekvándorlás, stb – ennek nem lehet más magyarázata

 

 Mert azt hogy Andika, aki közismerten nem-zsidó, vagyis siksze, annyit sem ért ezekhez a dolgokhoz mint a tyúk az ábécéhez – megértjük.  Nem kell mindenkinek mindenhez érteni.

  

De akkor hogy lehet az, hogy nincs aki megmagyarázni az agilis hölgyikének – például patrónusa, az együgyü ügyvéd – hogy ilyen dolgokhoz, témákhoz, lehetőleg ne nyúljon? Hagyja ezt valaki másra, talán a volt "országos"ra, vagy az orzse egyik "rabbi" tanárára – de ő, ne foglalkozzon ilyen témákkal. Előbb talán térjen be, tanulja meg mi az zsidónak lenni.

 

                                                         ***

   Végül két személyes megjegyzés.

   1) Nem ismerem az emlitett szerkesztő hölgyet, D.A-t, személyesen semmi bajom vele. Csodálom hogy bevette blogomat az általa szerkesztett hitközségi Naptárba, ez nem kis merészségről tesz tanubizonyságot. Vagy esetleg a "nagy főnök" megengedte. Mindenesetre köszi.

 

       2) Ha ezen beirás megjelenése után leveszik az inkriminált Szécsi cikket, és ezzel azt a benyomást kivánják kelteni, hogy álmodtam az egészet – azonnal feltesszük a teljes cikket, amit megőriztünk mint corpus delictit. Az ilyen trükköket ismerjük és nem űlünk fel nekik. Viszont – bocsánatkérést elfogadunk és reméljük hogy ez többé nem fog előfordulni. Tegnap Andika lemondással fenyegetett, amitől nem ijedünk meg. Jobb előbb mint később. A Mazsihisz honlapja – zsidó honlap, amit egy öntudatos zsidónak kell szerkeszteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése