2012. október 23., kedd

 

 

 

                               ORTODOXIA – RABBI NÉLKÜL?

 

BUDAPESTI NAPLÓ –NAFTALI KRAUS

 

       Mindössze néhány nap telt el azóta hogy Pesten voltunk a 22. Ősi bemutatására – köszönet a résztvevőknek és a rendezőknek – és már elért a hir: az ortodox főrabbi, ráv Mose Tuvia Weiszberger lemondott. A hir nem hivatalos, nem végleges, reméljük tévesnek bizonyul.

 

     A lemondás oka valószinüleg az új orth. elnök hozzá(nem)értése a kis, de nagymultu hitközség ügyeihez, konkréten a kóser vágás körül kialakult anomáliák, amikor a rabbi logikus és jogos kérését egy tovább másgiách (kósersági felügyelő) beiktatására - az elnök elutasitotta, azzal hogy nincs pénz.

 

Lehet hogy ERRE  nincs pénz – de a kérdés  hogy mire van?

 

Ha az elnökség az államtól kapott évi 190 millió forintból 160 milliót a  már régen csődbe jutott iskolának jutatt – 40 diák 12 osztályban – akkor nem csoda ha a kásrutra nincs pénz.

 

   Mivel másgiách nélkül nincs kóser vágás és nincs kásrut.

 

   A baj az, hogy ez nem csak a kis számu ortodoxok kóser ellátását veszélyezteti, hanem az egész magyar zsidóságét, amely most kénytelen méregdrágán Bécsben beszerezni a kóser húst.

 

    Olcsó kóser csirke

 

Szorosan ide tartozik az a hir is, hogy az ortodox monopólium a kóser csirkét megfizethetetlenül magas áron forgalmazza. Ez a régi "gabella" maradványa, csak az a baj ezzel, hogy ma a magyar zsidók szegények, nincsenek ortodox tömegek, és aki már kósert akar tartani, nem lehet vele a bukott iskola kiadásait megfizettetni.

 

    A jó hir: két fiatal izraeli sakter a közeli napokban forgalomba hoz frissen vágott csirkét, amely jelentősen olcsóbb lesz, mint a "gabellás". A jövöbeli terv a marhavágást is tervezi, exportra  is a környező országokba és ez is sokkal olcsóbban mint a jelenlegi.

 

   Amelyik kutya ugat...

 

          Ismét kiderült , hogy az antiszemitizmus kintről sokkal aktivabbnak és veszélyesebbek látszik. A hasbarúgó suhancot már el is itélték két évre(!) és a könyvbemutatót fenyegető "deres"is elillant mint egy árva szellentés.

 

       Még egy zsidó az Eu-ban

 

   Most hogy köztudott lett, hogy a v. orsz. főrabbi egyetért chábádékkal – hogy a Háláchá szerint kell beszélni mindenkivel – igy Szegedi Csanáddal is  (lásd az interjut a Vasárnapi hirekben ) érdekes lenne tudni, mit fognak bizonyos körök mondani, amikor  kiderül az Eu magyar képviseletében fellépő első számu K(risztiná)ról hogy ő is zsidó, de még mennyire.

Vele sem fognak beszélni?

      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése