2010. december 27., hétfő

Négyezer rabbi munkáját koordinálja

VEZETŐ CHABAD RABBI
 MAGYARORSZÁGON?

MNO - GB
Egynapos látogatásra Budapestre érkezik december 27-én, hétfőn a világ legnagyobb zsidó szervezetének tartott, több mint négy ezer rabbi-küldött (Sáliách) munkáját koordináló nemzetközi Lubavicsi oktatási központ vezető rabbija.

 Rabbi Moshe Kotlarsky  (61) a New York-i központból irányítja a hatalmas szervezetet, melynek a világ több mint 1500 pontján található kirendeltsége. A rabbi magyarországi vendéglátói a magyar Chabad Lubavics mozgalom és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetői Oberlander Báruch és Köves Slomó.

A Forward hetilap szerint Moshe Kotlarsky 2008-ban a legbefolyásosabb ötven amerikai zsidó személyiség között volt. Először jár Magyarországon. Látogatásának célja a nemrég újjáavatott Óbudai zsinagóga megtekintése és a helyi közösséggel való egyeztetés.

(MNO)

                                        ***

   Magyarorsgon jelenleg hat lubavitsi küldött tartózkodik állandó jelleggel. A kirendeltséget alapitotta, több mint 20 évvel ezelőtt, Baruch Oberlander rabbi, akit a (néhai) lubavitsi rebbe, Rabbi Menachem Schneersohn, emléke legyen áldott, személyesen küldött Budapestre.

 

A kirendeltség jesivát tart fenn, öt templomban működik közre és aktiv a magyarországi zsidó élet felélesztésében és fenntartásában.

(nk)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése