2010. december 14., kedd

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG: ANDIKÁT NEM ÉRDEKLI A HETI SZIDRA

 

 

KIK NYERTÉK A BZSH SZIDRA-VERSENYÉT?

 

   Mindhiába vártuk – tél is lett azóta...

     A dalban, ha jól emlékszünk szó volt  egy pünkösdi rózsáról is, bár amikor fagy és hó van nagy, nemcsak a Sip utcában hanem nálunk, a Chermon hegyén is- nincs Pünkösd és nincs rózsa, bár türelem állitólag rózsát terem.

 

    Nem a mi feladatunk közzé tenni a Bzsh egyik templomában – a valamikor status-quó "Csáki"ban – megrendezett Biblia verseny eredményét. Vártuk-vártuk, türelmesen,  hátha a siksze lehozza, mert hát mégis , ugye, a Bzsh is a Sip utca egyik összetevője, ha nem is éri el Nagykörös magasságát és az elnök esetleg nem eszik becsináltat EREV Jom Kippurkor és ugye nem minden nap csinálnak ilyen versenyt, amelyre nem sok, csak néhány tucat dolgozat érkezett, ami azért egy szép eredmény Judapesten, énekesnő ide vagy oda.

 

     Andika nem hozta le a mai napig; a rabbi le"sántult", nem követeli, nem érdekli, ez nem sólet; ( mondhatja: "Ez az elnök dolga"). Az elnök  is belesántult a marakodásba a sikszeval, jogosan érzi magát átverve, hiszen legalább – gondolhatja ő – járna a  volt Csákinak is (mostantól csak Hegedüs) annyi, mint a japánoknak akik horogkeresztes ruhákat árulnak, vagy  - - - lehetne példákat hozni holnaputánig a nagy választék blődségből, amiknek van helye a honlapon, mely Csoknyak füttyszavára táncol (májusig, nem tovább).

 

     Tehát, mint szolgáltatás a nagyközönségnek – anélkül hogy a siksze belügyeibe beavatkoznánk (hiszen a honlap szüleitől örökölt hitbizománya neki) – ime röviden a három  elbiráló és a három győztes nevei (többet nem sikerült megtudnunk):

 

    Az elbirálók: Sweitzer  Jehuda (József), v. Orsz.főr. a rabbiképző volt igazgatója, Deutsch Jehuda ( Róbert =Jidu), főr., a rabbiság igazg., a Bátlen tér rabbija és a fő téritő, valamint Deutsch Gábor adjunktus, docens, halacha tanár úr és főbencsoló Debrecenben (a nemkivánt törlendő).

 

    A három figyelmesen elolvasta a beérkezett irásokat (nem voltak elragadtatva, amit nem csodálunk) és hármat jelöltek kitüntetésre:

 

DÁNOS ÁGNES, ny. Pedagógus

 

ROMEISZ DÓRA ESZTER (Törökbálint), valamint

 

MAGÉN ISTVÁN, az Uj Élet cikkirója.

 

Ezt a hármat nyilvánitotta a bizottság  biztatónak és elismerésre méltónak és ezek könyjutalmakat kaptak, Bernstein féle Bibliát, az Orr-zse utánnyomásában.

 

    További három pályamunkát nyilvánitott a bizottság igéretesnek (kettő közülök vidékről jöttek):

 

Rusznák Rita (Bp);

Berkes János (Miskolc) és

Lakatos Klára (Sagótarján).

 

     Az ünnepség jó hangulatban, a Tórához illő miliöben zajlott le. Maga a tény, hogy egy ilyen versenyt kiterveztek és szerveztek – üditően hat a pesti zsidó szellemi sivatagban és minden elismerésünk annak aki ezt tervezte és kivitelezte. Értesülésünk szerint ez Egri Oszkár, a Hegedüs elnöke volt aki a közeljövőben ujabb, hasonló akciót tervez, amely peszacchal függ össze (de nem a knédlivel).

 

 --------------------------------------- - - - - - - - -

 

D.G.: KÖSZÖNET A JAVITÁSÉRT

 

     A BLOG SZERKESZTŐJE KÖSZÖNETÉT NYILVÁNITJA Deutsch Gábornak, az Orr-zse heti szidra irójának, amiért ahelyett hogy megsértődött volna (ahogy arrafelé szokás) a sarkára állt és kijavitatta a Ros Hásánára irott cikkéből az "igézetet" az "igézet földjére", amiből immár most Igéret lett, ahogy kell.  D.G. nem tehetett a sajóhibáról (mivel ez előfordul és korrekció nincs) és igy jövöre a tavalyi szöveg már legalább hibátlanul kerül a jobb sorsra érdemes olvasó elé.

 

Ugyanott – végre – törölték azt a cikket is amely  hét évvel ezelőtt iródott és melyben irója elparentálja – Ros Hásáná tiszteletére - az akkor meghalt ...Jaszer Arafatot. Igy a gyilkos terrorista gazember az öröklétből visszakerűlt az ortodox moszlim pokolba, ahol 72 szüz már várta őt a virgáccsal...

 

  Na ja, vannak malmok amelyek lassan örölnek.

                                                             *

 

     Legközelebb: A "zsidongó" ápikorszut és a Benjámin óvoda, amely a Bzsh égisze alatt müködik, de "nem kimondottan vallásos"...

 

   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése