2010. december 31., péntek

AMI MÁR RÉG ESEDÉKES VOLT: A CHÁBÁD TERJESZKEDIK - - -

 

ÚJ LUBAVITSI SÁLIÁCH DEBRECENBEN
 

A Kotlarsky látogatás margójára: a magyarországi

Chábád küldetés a nemzetközi érdeklődés előterében

 

     A magyarországi Chábád-Lubavits küldöttség képviseletet nyit Debrecenben, a második legnagyobb magyar városban, ahol közel 4000 zsidó él és több mint ezer izraeli diák tanul a felsőoktatási intézményekben.

 

   Az új sáliách, az izraeli Feigin rabbi és neje, Rivka, a közeli napokban indulnak állomáshelyükre, miután a pesti chábád központ fogadást rendezett tiszteletükre. Ez egybe esett Mose Kotlarszky rabbi, a new-yorki koordinátora a több mint 4000 világszerte müködő chábád Sáliáchnak, aki a hét elején egy napos villámlátogatásra érkezett Budapestre, hogy megtekintse a nemrég renovált és felavatott ős-új óbudai templomot. Ebben jelentős szerepe volt Kotlarsky rabbinak, aki anyagi segitséget szerzett az új projekthez.

 

    Kotlarsky rabbit fogadta Smitt Pál államelnök is, akivel a helyi antiszemitizmus erősödéséről tárgyalt. Az államelnök megnyugtatta, hogy a hatóságok "a helyzet magaslatán állnak" és közölte , hogy ajtaja mindig nyitva van a chábád előtt.

 

     Debrecen már egy jó ideje a magyarországi chábád napirendjén áll és már rég esedékes volt, hogy oda egy állandó sáliáchot küldjenek. Idöről időre le-leruccantak a pesti sáliáchok  (Köves, Raskin, Hurvitz) egy-egy villámlátogatásra, de a helyi sáliách hiánya egyre nyomasztóbban érződött.

 

Az új küldött-pár már szorgalmasan tanul magyarul és első dolguk lesz egy chéder-óvoda létesitése.

    

    A Kotlarsky látogatás – első izben az elmult két évtizedben – és az új sáliách küldése, arra mutat, hogy Magyarország és a  százezer főnyi magyar zsidóság, egyre inkább a nemzetközi zsidó szervezetek előterében van.

 

 (Forrás: Sófár -IsraelNationalNews.com  - (Áruc 7)

1 megjegyzés: