2010. május 8., szombat

IZRAELBEN KÉRDEZIK A MAGYAR HOLOKAUSZT TÚLÉLŐI

   KI KAP, MIKOR ÉS MENNYIT

  A 21 MILLIÓ DOLLÁRBÓL?!

Érdekes hir látott a napokban napvilágot a budapesti "Vastagbőr"(?) nevű honlapon. Mivel a hirt a népszerü és sokak által olvasott  "SÓFÁR" is átvette, igy azt Izraelben is sokan olvasták.

A hir, többek között,  tudni véli, hogy a magyar kormány által aláirt megállapodás kimondja: a külföldön, vagyis Izraelben (esetleg Amerikában) élő magyarországi származásu holokauszt túlélők is részesülnek a magyarok által  (részben már) átutalt és még kifizetendő 21 millió dollárból. Ezt a pénz, ha jól értjük, a Mazsihisz kapja, mint  a magyar zsidóság csúcsszervezete, mint részleges jóvátételt a zsidóktól a holokauszt éveiben elrabolt, illetve "gazdátlan" javakért.

Látván a honlapon megjelenő többszáz kommentet, amelyek többségükben antiszemita érzelmeket hangoztatnak – nem vagyunk meggyőződve a közlés pozitiv voltáról. Nem tudjuk ki(k) áll(nak) a Vastagbőr mögött és mi váltotta ki a mostani közlést – évekkel az egyezmény aláirása után.

Mivel azonban a hir – amit eddig is rebesgettek – megjelent és Izraelben sokan kérdezik, a szegénysorsu holokauszt-túlélők közül, ki a jogosult, ki kap ebből a pénzből és miképpen – kötelességünknek tartjuk a tények közlését, de eltekintünk a demagóg , antiszemita izű felhangoktól.

Mi történt 2007 december 20-án? – teszi fel a kérdést a Vastagbőr-ben a  Laspalmas (ál)nevü szerző. Válasza:

"Ezen a napon kötött a Hiller István által vezetett Oktatási Minisztérium 21 millió dollár értékű (4,4 milliárd forint) támogatási szerződést a Mazsihisszal ("jogosult") és a Mazsökkel ("kedvezményezett") a náci korszakban elpusztított zsidók után maradt úgynevezett uratlan vagyon (elvett ingatlanok) kérdésének rendezéséről. A szerződés értelmében a magyar kormány részletekben, 5 év alatt utalja át ezt az összeget a Mazsöknek, akik a pénzt a szociálisan rászoruló holokauszttúlélők egészségügyi, szociális ellátására fordítják. A támogatásból a Magyarországról elszármazott, magyar ajkú holokauszttúlélők is részesülhetnek - - -

 Az első részlet, 12,6 millió dollár még 2007-ben elment a szervezet számlájára, további 4,2-4,2 milliót 2011-ben és 2012-ben utalunk. A megállapodás és a kifizetés is titokban történt, csak hónapokkal később (állítólag akkor is véletlenült) került nyilvánosságra.

  A  Mazsök által felkért jogi szakértő, Erdész Éva is az alapítvány kuratóriumának készített szakvéleményében leszögezi: az idegen országokban élők kárpótlása egyébként sem lehet állami szerv, magyar köztestület feladata, ráadásul nehézkes lenne felkutatni Izraelben vagy az USA-ban, hogy az illető valóban magyar állampolgár volt-e, rászorul-e a pénzre, illetve a rászorultságot mihez viszonyítják.

A 4,4 milliárd forint azért is több mint furcsa (azon kívül hogy titkolták), mert "a Mazsihisz elnökének, Feldmájer Péternek kérelmére az Alkotmánybíróság 1993. március 12-én határozatban állapította meg, hogy az 1947-es párizsi békeszerződés alapján a zsidóság kárpótlása tekintetében „a magyar állam mulasztásban van”. Ennek hatására hozták meg az 1997/X. törvényt, amely lefekteti, hogy életjáradékban részesül az, aki 1997. január 1-jén, illetve az ezt követő években a 60. életévét betöltötte. Az életjáradék összege az állam éves költségvetéséből kerül elkülönítésre."
 

    Eddig a Vastagbőr hire. Mi az igazság ? Nem tudjuk. Az illetékesek válaszát várjuk

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése