2010. május 4., kedd

HALÁLTÁBORBAN SZÜLETTEK ÉS TÚLÉLTÉK

A "MULT-KOR" SZENZÁCIÓS SZTORIJA
 HAT ZSIDÓ CSECSEMŐRŐL AKIK DACHAUBAN SZÜLETTEK – ÉS ÉLVE SZABADULTAK FEL 1945 ELEJÉN. . .KIK VOLTAK, HOL VANNAK?

Terhesség és születés a Kaufering I. külső koncentrációs táborban címmel nyílt kiállítás Dachauban a tábor felszabadításának 65. évfordulója alkalmából.

A tárlat hat zsidó nő történetét mutatja be, akik 1944 decembere és 1945 februárja között a borzalmak közepette adtak életet gyermekeiknek, és csodával határos módon mindannyian életben maradtak. A kiállítás a dachaui koncentrációs tábor történetének egyik kevésbé ismert fejezetére világít rá.

Georg Legmann volt az első gyermek, aki a dachaui külső táborban született 1944 decemberében. "Sokkal jobban örülnék, ha valahol máshol jöttem volna világra" - mondta el a kiállítás megnyitásán. Magyar származású édesanyja sokáig nem mesélt neki a táborbéli szörnyű időkről. "Az emberek az utcán lágerfiúnak hívtak, én pedig szerettem volna már tudni, mit jelent ez" - emlékszik vissza Legmann.

"Tudtuk, hogy ezek a gyermekek megszülettek, a hátteret azonban nem ismertük" - mondta Gabriele Hammermann, az egykori táborban kialakított emlékhely vezetője. A kiállítás kurátorai, Eva Gruberová és Martina Grawatz bukkantak a kiállításon szereplő asszonyok nyomaira. Az ő munkájuk, illetve az anyák családjainak segítségével valósulhatott meg a kiállítás, amelyen eddig be nem mutatott fotók, dokumentumok és egyéb kiállítási tárgyak szerepelnek.

Bár nem volt ritka a születés a koncentrációs táborokban, a nőket és gyermekeiket legtöbbször megölték. Annak hangsúlyozására, mennyire kivételes, hogy a hat anya és gyermeke életben maradt a haláltáborban, a kiállításon történelmi kontextusba ágyazva bemutatják a nők üldöztetésének történetét.

"Túlélésük valóságos csoda volt" - mondta Gruberová. Ezt sokszor a nők hazájában sem akarták elhinni. "Amikor születési anyakönyvi kivonatot akartunk kiállíttatni, egyszerűen nem akartak regisztrálni. Azt mondták, nem létezik gyermek, amelyik túlélhette a holokausztot" - emlékszik vissza Legmann, aki ma marketingprofesszorként dolgozik Brazíliában.

A tárlat vándorkiállításként valószínűleg más országokban is látható lesz majd, elsősorban azokban, ahol szintén élnek túlélő gyermekek - Izraelben, Magyarországon, Csehországban és Brazíliában. Dachauban a kiállítás október 29-ig tekinthető meg.

(FORRÁS: MULT-KOR)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése