2009. június 9., kedd

ZSIDÓ VILÁGHIRADÓ

                 

 

  EGY RABBI FIGYELMEZTETI OBAMÁT:

   Vigyázz Husszein! Amerika eltünhet mint a Szovjetunió!

 

      Az amerikai elnök kairói beszéde alaposan zavarba hozta a Netanjáhu kormányt és megzavarta az izraeli szélsőjobboldal nyugodt emésztését. Már vannak szélsőségesek, akik Obamát keffiában ábrázolják – mint annak idején Rabint – de most az egyik komoly telepes rabbi, Dov Begun, egy beszédében "Husszein"nek titulálta az amerikai elnököt és "figyelmeztette", vigyázzon, mert Amerika egyik napról a másikra eltünhet, úgy ahogy a Szovjetunió eltünt és megszünt létezni.

 

     Egy másik rabbi felhivással fordult a telepesekhez: kezdjenek massziv épitkezésbe, zárjanak le minden nyitott erkélyt és ezzel hiusitsák meg az "amerikai tervet Izrael elpusztitására".

 

Jeruzsálemi politikai köröket váratlanul érte Obama beszéde, ők abban a hitben voltak, hogy minden megy tovább mint Bush idejében volt. Most a miniszterelnök válaszutra került: néhány héten belül döntenie kell: vagy elfogadja az amerikai diktátumot – ami mindössze abból áll, hogy le kell állitani a massziv épitkezést a településeken és felszámolni az illegális telepeket (ezt már az előző kormány is többször megigérte) – vagy lemond.

Aki "Bibi"t ismeri, az tudja hogy nem az utóbbit fogja választani...

 

ARAB KÉPVISELŐ A TALMUDOT IDÉZI...

Nem rég tartották a Kneszetben Ábrahám Ravitz rabbi, a most elhunyt neves parlamentár megemlékező ázkáráját. Az agudista képviselő, aki évtizedekig volt a Kneszet tagja, igencsak népszerü volt, baráti és rivális körökben és  barátok és politikai ellenfelek egyaránt gyászoljá halálát – úgy tünik, őszintén.

 

Mindközött kitünt Dr Achmed Tibi, az arab képviselő, aki éles nyelvéről ismert. Tibi azzal lepte meg a résztvevőket, hogy egy talmudi mondást idézett, mely szerint  "ha a társaságból valaki meghal – aggódjon az egész társaság"(Sábbát 106, a).

Az egyik nagy szakállu agudista képviselő  csendben megjegyezte hogy "ezt nem minden zsidó képviselő tudta volna idézni".

Ravitznak egyébkén tiz gyereke volt és amikor – évekkel ezelőtt – veseplántálásra szorult, a fiai versengtek ki adhass neki egyik veséjét. A végén sorsolással döntöttek...

 

 

 A DROGCSEMPÉSZÉSÉRT ELITÉLT BÓCHER

TRAKTÁTUST FEJEZETT BE A JAPÁN BÖRTÖNBEN

A napokban megkezdődőtt a Tokióban fogvatartott két jesiva bócher pere, akiket csempészés gyanujával tartanak már több mint egy éve fogva.

  

     Már hirül adtuk, hogy harmadik társukat, Joszef Bondót,  aki letartóztatásakor még kiskoru volt  - nemrég nyolc évi elzárásra itélték, mivel a biróság nem adott hitelt azon érvelésüknek, hogy nem tudtak arról hogy böröndjeikben extázi droggot tett az, aki útjukat nagylelküen finanszirozta.

 

     Közben az elitélt ifju ügyvédje közzétett egy nagyon pesszimista hangvételű jelentést, amelyben azt irja, hogy elitélt ügyfele "bele fog halni, ha Japánban kell  leülnie büntetését; eddig 30 kilót lefogyott, csont és bőr mivel a börtönhatóságok továbbra sem engednek bevinni neki kóser kosztot a börtönbe".

 

    Időközben az is kiderült, hogy ha kóser ennivalót nem is – de könyveket beengednek vinni a tokiói börtönbe és az elitélt ifju, aki ma 19 éves, már több talmudi traktátust  befejezett és napi 10 órán keresztűl bujja a zsidó könyveket.

 

     Most arra koncentrál az elitélt családja, hogy Bondó izraeli börtönben tölthesse a rá kimért itéletet.

 

 

MŰTÉTE ELŐTT: OLMERT ÁLDÁST KÉRT ÉS

KAPOTT OVADJA JOSZEF VOLT  FŐRABBITÓL

 

   Éhud Olmert volt izraeli miniszterelnököt az elmult héten operálták new-Yorkban, mikoris sikeresen eltávolitották a rák-gyanus prosztatát.

Néhány nappal a műtét előtt Olmert azzal a kéréssel fordult Ovádja Joszéf volt országos főrabbihoz, adja áldását arra, hogy a mütét sikeres legyen és ő felgyógyuljon.

 

    A rabbi válasza : mivel sokat segitettél a Tóra tanulóinak, a jesiváknak, ennek érdemében sikeres lesz a mütét és egészséges leszel.

 

Olmert megköszönte és a műtét – az orvosok szerint – valóban sikeres volt.

 

 "AKI HECHSERT AKAR A KONYHÁBA, ANNAK

 SZÁLLODÁJÁBAN NE LEGYEN TÉVÉ..."

 

   Ujabb vita Izraelben és mint rendesen – késhegyig menő. Néhány ultra-ortodox Tóra-nagyság rabbi bizottságot nevezett ki melynek feladata lesz (illetve lenne) a kóser szállodák, panziók és üdülők felügyelete, olymódon hogy azokban nem csak a konyha lenne glátt-kóser (ami az ortodox kóserság legszigorubb megnyilvánulása) – hanem az étterem és a szállodai szobák amelyekben – például – nem lenne televizió.

 

Ugyanis a rabbiknak kiderült egy általában tudott dolog: ha egy ultra-ortodox család üdülni meg valahová – akkor elsősorban a koszt kósersága iránt érdeklődik. Ha ez rendben van – oké. Ha a szálloda uszodájában vannak külön órák nőknek és külön férfiaknak – még okébb.

 

Igen ám, de itt ott már van internet, ami orára bérelhetó, nomeg minden szobában tévé – ami otthon az ultra-ortodox családnál nincs. Mondják neki: aki nem akarja – ne nyissa ki a tévét, de ezt könnyü mondani és nehéz megvalósitani. Nemcsak nehéz, hanem majdnem lehetetlen.

 

Ezt akarja most az ujdonsült bizottság kivédeni azzal hogy ultimátumod ad az igazgatóságnak: aki hehchsert akar a konyhába – az dobja ki a tévét a szobából!

 

Egyelőre az igazgatók ellenkeznek, azzal érvelnek, hogy ez tönkreteszi a szakmát, mert a vendégek a lábaikkal fognak tüntetni és nem jönnek oda ahol nincs tévé.

 

 

 A CFÁTI SÁBESZGOJRÓL  KIDERÜLT HOGY ZSIDÓ

 

 Miért olyan jó (sábesz)gójnak lenni Izraelben?

 

A kérdés alapja az a tény, hogy időről-időre kiderül a turpisság és nem egy nemzsidóról – aki szombati gójként funkciónál – kiderül hogy csalás és ámitás, az illető – született zsidó.

 

     Mit jelent az a műkifejezés hogy "sábesz-gój" és kinek mi a jó ebben?

A halachában ez a fogalom nem létezik, de a gyakorlatban – annál inkább. Ez egy nemzsidó aki – szivességből vagy pénzért – bizonyos szolgáltatásokat tesz egy zsidő caládnak szombaton – olyamis amit annak a vallási tilt (pl télen tüzet gyujtani, villanyt eloltani, stb). Ezzel kapcsolatban a halacha kimondja hogy tilos egy gójt felkérni hogy tegye ezt vagy azt szombaton, de szabad célozni erre és azt mondani "jaj de hideg van" vagy "jaj de sőtét van".

 

     Most az észak-izraeli Cfát városában, amely egyike a négy  kabbalisztikus "szent város"nak (a másik három: Jeruzsálem, Hebron és Tibériás), kiderült az egyik veterán sábesz-gójról – hogy zsidó.

 

   Hogy derült ki? Úgy hogy az illetőnek, aki 15 évvel ezelőtt allijázott (naná hogy a volt Szovjetunióból) van egy felnőtt lánya, aki a napokban megjelent a cfáti rabbinátuson és bejelentette hogy válni akar. Ott megnézték az egykori esküvő adatait és behivatták a papát, aki büszkén tanusitotta, hogy a válni akaró hölgy a lánya. Minden rendben is lett volna, de a rabbinátus egyik dolgozója felismerte a papában  a szomszédságában "dolgozó" sábesz-gójt, akinek bőséges megélhetést biztosit az, hogy a zsidók helyett szegi a szombatot ott ahol ez szükséges (pl. amikor kicsap a biztositék, kiég a körte a lépcsőházban, vagy  elromlik a frigider.)

 

Most az ál-gój elveszstette jövedelmező "állását" és az ultra-ortodox lakótelep illetékesei  nagy zavarban vannak. Ennek ellensulyozására a cfáti főrabbi, Smuel Élijáhu, kijelentette, "nem baj, legalább van még egy zsidó Izraelben".

 

     (Nem leszek meglepve, ha kiderül, hogy az illető valóban gój és a lánya verte át annakidején a rabbinátust, amikor zsidónak adta ki magát hogy egy zsidóhoz férjhez mehessen. Már volt ilyen eset nem is egy...).

 

 

 JERUZSÁLEM KERESZTÉNY LAKÓSSÁGA  CSÖKKEN; MA MÁR CSAK 15 EZER ( 2 SZÁZALÉK)

  A statisztika szerint  Jeruzsálem keresztény lakóssága egyre csökken: ma már alig 2% az összlakósságnak (nem több mint 15 ezer), mig 1948-ban, Izrael kikiáltásokor, több mint a duplája volt (31 ezer). Egész Izraelben ma kb. 150 ezer keresztény él.

A keresztények ma teljes vallásszabadságot élveznek az egyesitett jeruzsálemben, bár megosztottságuk nem szolgál javukra – mondja a legujabb felmérés. Jeruzsálemben eszerint 4500 katólikus, 3500 görög-keleti, 15oo örmény és 850 protestáns él.

 

OBAMA "SZINES" FŐBIRÓJELÖLTJE MÁR ÉVEKKEL EZELŐTT OKÉT MONDOTT A CHABAD MENÓRÁRA

 

  Az új amerikai elnök egyik hazai problémája  egy "nem-fehér" birónő jelőlése a felsőbiróságra. Sonja Sotormayor ugyan jó hirnévnek örvend szakmai körökben, de  a "fehér", általában konzervativ, establishment alaposan felszisszent, amikor észrevette, hogy Obama kezdi beváltani választási igéreteit választóinak. Sonjának nem lesz könnyü dolga nálunk – mondja egy  konzervativ korifeus, az egyik déli államból.

 

Nos, legalábbis zsidó vonalon Sotormayernek máris nyert ügye van. Egy neves washingtoni zsidó ügyvéd, Nathan Lewin, aki "zsidó ügyekben" specializálta magát és aki, egyébként, jogot ad elő a Columbiai egyetemen – cikket irt az Izraelben megjelenő Jerusalem Postban, amelyben a birónőt dicséri haladó, felvilágosult és nem elfogult álláspontja miatt.

 

     Sotormayer volt az – irja Lewin – aki már évekkel ezelőtt, pontosabban 1993-ban – igazat adott egy chabad küldött rabbinak, aki chanukára nagy menórát akart felállitani közterületen, de a  White Plain(N.Y.) városháza megtagadta az engedély kiadását – minden indok nélkül.

 

Miután  semmi nem segitett, bepereltük a városházát – irja Lewin – és nagy örömünkre az űgy Sotormayer elé került, aki kötelezte a városházát az engedély megadására.

 

  Egy évvel később, másutt, egy hasonló ügyben a birónő ismért a chabad küldött javára döntött – a lelkiismereti és vallásszabadság nevében – és azóta nincs probléma az amerikai menórákkal chanukakor.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése