2009. június 11., csütörtök

BUDAPESTI ANZIX

 AZ IZRAELI NAGYKÖVET LÁTOGATÁSA

A MAGYAR HIRLAP SZERKESZTŐSÉGÉBEN

 

 

 Aliza Bin Noun, Izrael budapesti nagykövete, a héten látogatást tett az ujabban erősen jobboldali Magyar Hirlap szerkesztőségében. A lap a látogatásról objektiven tudósitott, de a több mint 100 névtelen komment a nagykövetnőt gyalázza, a zsidókat szidja útszéli hangon és a lap főszerkesztőjét, Stefka Istvánt zsidózza.

 

Az alábbiakban a lap tudósitója a látogatásról:

 

Aliza Bin-Noun izraeli nagykövet (középen) a Magyar Hírlap szerkesztőségének vendégeként (Fotó: Burger Zsolt)

 


"Aggodalomra adnak okot az elmúlt két év eseményei, a Magyar Gárda megalakulása, vagy a csoport holokauszttagadó tüntetése a várban, ilyen korábban nem volt tapasztalható Magyarországon" – mondta Aliza Bin-Noun izraeli nagykövet lapunknál tett látogatásakor. Cáfolta ugyanakkor, hogy Magyarországon különösen erős lenne az antiszemitizmus. Mint mondta, a gazdasági válság hatására ilyen jelenség máshol is tapasztalható, fel kell lépni ellene, ezt a jelenlegi magyar kabinet határozottan megtette, más politikai pártoktól is hasonlót várnak. "Az antiszemitizmus nem csupán a zsidókat érinti, arról is szól, hogy Magyarország milyen országgá szeretne válni, a magyarok milyen országban szeretnék felnevelni gyermekeiket" – tette hozzá. A Magyar Hírlap szerkesztői megjegyezték, hogy a kép sokkal árnyaltabb, mivel számos antiszemita megnyilvánulás körül merült fel az a gyanú, hogy provokációról van szó. "Egyébként is - tette hozzá a lap főszerkesztője, Stefka István -, egy szűk csoport rasszista megnyilvánulását, akár a Magyar Gárda megalakulását éppen a jelenlegi kormány nézi tétlenül."

A Jobbikról szólva a nagykövet azt mondta, hogy az "problematikus" párt, s a jövőben eldől, hogy mi lesz a tömörüléssel. Aliza Bin-Noun hangsúlyozta, hogy Izraelben nagyon érzékenyek az antiszemitizmusra, ha egy politikai párt ilyen jellegű kijelentéseket tesz, arra felkapják a fejüket. Aliza Bin-Noun hangsúlyozta, Izraelben Magyarországra barátként tekintenek, különösen fontos Budapest politikája az unióban, amely segíti közelebb hozni a közösséget és Izraelt. "A magyar–izraeli kétoldalú kapcsolatok egyébiránt alapvetően jók – mondta a nagykövet –, példa erre az Izrael Állam fennállásának hatvanadik évfordulója alkalmából elfogadott parlamenti határozat vagy a kölcsönös politikusi látogatások, e hónapban Bajnai Gordon miniszterelnök utazik Izraelbe".

A másik két pillér a kulturális és gazdasági kapcsolat. Magyarországon él a negyedik legnagyobb zsidó közösség Európában, és Izraelben kétszázezer Magyarországról származó zsidó van, ők nagy elfogadottságnak örvendenek az országban. A nagykövet azt tapasztalta, hogy mindkét államban nyitottak a másik kultúrája iránt, a Zsidó Nyári Fesztiválra például egy izraeli flamenco táncegyüttes érkezik Budapestre, lesznek izraeli fellépők a Sziget rendezvényein, és lehetne még fokozni az együttműködést. Erre példa, hogy Izraelből százezer utazó érkezett tavaly Magyarországra, Izraelbe viszont csak tízezer magyar látogatott el. A nagykövet fontosnak tartja, hogy minél többen utazzanak Izraelbe, ismerjék meg jobban az ország kultúráját, ez segíthet megszabadulni a sztereotípiáktól.

 

"Aliza Bin-Noun beszélt a gazdasági kapcsolatokról is, amelyek erős pillérei a kétoldalú viszonynak: a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly elérte a félmilliárd dollárt. Az izraeli nagykövet sikernek nevezte a januárban aláírt izraeli–magyar kutatás-fejlesztési megállapodást, amelyet konkrét projektekkel sikerült megtölteni. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy senkit sem akart megbántani Simon Peresz izraeli elnök azzal a kijelentésével, mely szerint Izrael felvásárolja Magyarországot, az államfő beszédében csak arra utalt, hogy az izraeli gazdaság sikereinek a jele, hogy már külföldön is befektetnek az izraeli cégek, s ennek egyik helyszíne Magyarország. "A kétoldalú viszony barátságos, olyan nincs, hogy egy ország felvásárol egy másikat" – mondta erről a nagykövet. Hozzátette: az izraeli vállalatok befektetései nem a legjelentősebbek Magyarországon, még az ingatlanszektorban sem, amelyben nagyobb ír és spanyol cégek vannak.

A nagykövet újságírói kérdésre a magyar sajtóról azt mondta, hogy az túlságosan vagy jobb-, vagy baloldali, nincs nyitottság a két tábor között. Emlékeztetett rá, hogy Izraelben is hasonló volt a helyzet a Rabin-gyilkosságig, a két oldal egymásnak feszült. "Nem szabad idáig eljutni – mondta –, a médiának csitítania kellene az indulatokat." Éppen ezért, hangsúlyozta Aliza Bin-Noun, mint diplomatának az a feladata, hogy a sajtó minden képviselőjével egyaránt jó viszonyt alakítson ki.

Megköszönte a Magyar Hírlap közel-keleti helyzettel kapcsolatos cikkeit, amelyek kiegyensúlyozott, tárgyilagos tájékoztatást adnak.

Janzsó Viktor

 

 

 

Atomcsapás vagy csak blöff? 

Egyelőre nem lehet tudni, hogy Phenjan mindössze rá akar ijeszteni a világra, vagy valóban nukleáris támadásra készül.

 

 

Az alpolgármester strómanja 

Az ártatlanság "védelme" mellett újabb ifjú szocialistára vetül az ingatlan-bűncselekmény árnyéka és gyanúja Erzsébetvárosban

 

 

Vitás kérdések nélkül a magyar–izraeli kétoldalú kapcsolatok 

Szerkesztőségünkben járt az izraeli nagykövet

 

 

 

 

 

 

 

 

Öröm 

Életkép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése