2010. november 2., kedd

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG – A MAZSIHISZ HONLAP BIRÁLATA

A SIPUTCA TYÚKJA ÉS A TÓRA ÁBÉCÉJE

 

Hosszu éveken keresztül nem volt a Mazsihisznek honlapja. Most hogy van,  rá vonatkoztatható bölcseink azon mondása, miszerint "Tov seló nivrá misenivrá", vagyis jobb lenne ha nem lenne.

 

Miért?

 

Egyrészt szerkesztője, másrészt tartalma miatt. Vannak a Sip utca környékén akik azt tartják, hogy a kettő szorosan összefügg.

 

A szerkesztő(nő), a Csoknyak elnők protegé-je, egy siksze, aki annyit ért a témához – vagyis a zsidósághoz - mint Petőfi "Anyám tyúkja" az ábécéhez. Ez persze meglátszik a tartalmon, valamint a hozzáálláson is. Semmit mondó, zsidó szempontból érdektelen "hirek" tömege kerül fel a honlapra és foglal ott helyet napokig-hetekig, mig a magyar zsidóság szempontjából fontos események, hirek, nem találják ott helyüket, mert a sikszét ez nem érdekli vagy nem tudja miről van szó.

 

   A nemrég volt nagy ünnepek előtt ott talált az olvasó a honlapon Ros Hásánáról, a zsidó ujévről, egy ismertetést, amely többek között arról számolt be, hogy a keresztények is esznek mézet a karácsonyi vacsorán...

  

 Terjedelmes tudósitás arról, hogyan álltak bosszut a jugoszláv partizánok a "hős" magyar seregek ujvidéki gyilkosságaiért – de egy szó sem magáról a vérengzésről a "Hideg napok"on, amikor zsidók ezreit a jeges folyó vizébe lötték. Ez egyébként "érthető": az előbbi egy MTI hir, amit le lehet adni úgy ahogy van, nem kell dolgozni, mig az utóbbiról nem beszélt a Magyar Távirati iroda...

 

  Ha az emlitett elnök Miskolcra látogat- korteshadjárata során, vagy üzleti ügyekben – erről egy méteres tudósitás számol be, amelyben Csoknyak igéri a helyieknek, majd szerez pénzt szükségleteik kielégitésére. (Hány szavazata van Miskolcnak a közgyülésen?) De ha egy fiatal rabbinak fia születik és azt népes zsidó jelenlétben körülmetélik  – arról szó sincs. Ez nem hir, Hiszen sok fiatal rabbi van Magyarországon és szinte naponta születnek zsidó gyerekek, akiket körülmetélnek, igy a dolog nem érdekes, "nem hir". Lehet hogy a sikszét a dolog ezen oldala egyszerüen nem érdekli?...

 

     Vagy:Szabadkán (Nagy Magyarország, ami tudvalevőleg menyország és "Trianon nagyobb szerencsétlenség volt mint a Sóá" – Csoknyak a Bazilikában, a MAMA nevében), tehát Szabadkán a Tuum Egyesület ideiglenesen (vagyis hat órára ) megnyitotta a helyi romzsinagógát). Hogy szószerint idézzük:

" A szabadkai székhelyű TUUM Egyesület október 24-én, vasárnap immár második alkalommal nyitotta meg ideiglenesen a szabadkai zsinagóga ajtaját. Az érdeklődők az idén hat órán át szabadon sétálhattak be az évtizedek óta funkcióját nem gyakorló és építési területnek számító zsidó imaházba. A legcsodálatosabb része az ünnepnek mindenképpen az volt, amikor a budapesti Shkayach együttes a színpadra lépett, de a látogatók a zsinagógáról készülő a zsinagóga.com internetes oldalon is megtekinthető kiváló minőségben felvett kisfilmjeiből is láthattak válogatást."

  Az eseményen a hir szerint három turnusban 150 ember vett rész, de a cimben 500 szerepel...

    Azonban nem ez a lényeg. A lényeg az hogy a siksze nem árulja el, ki is, mi is ez a titokzatos Tuum. Csak nem Cion bölcseinek szerb nyelvü fedőneve ez?

Nem, nem soha. A Vikipédia szerint, ami pedig a siksze rendelkezésére is áll, a Tuum nem más, mint

"A Vajdasági Keresztény Ifjúság (hivatalos neve: Vojvođanska Hrišćanska Omladina – Vajdasági Keresztény Ifjúság; rövidítései: VHO, VKI) a volt Jugoszláv Szövetségi Köztársaság (majd Szerbia és Mongtenegró, ma Szerbia) első és egyetlen keresztény ifjúsági szervezete. Elnöke Negyela László Márk (2002-).

Alapítására 2002. november 5-én, Árpád-házi Szent Imre napján került sor. Céljai a keresztény értékek közéleti síkon való bemutatása, felvállalása, a keresztény fiatalok érdekvédelme, a keresztény ökumené helyi és regionális szintű elősegítése, kulturmisszió.

Legismertebb rendezvénye az „Esték a ferenceseknél”, mely Szabadka kulturális életének része. Szakrális rendezvényei közül megemlítendő az „Ádventi gyertyagyújtás”. Az advent vasárnapjain végzett vesperás keretében megtartott igehirdetésen Szabadka katolikus, evangélikus és református közösségei egyaránt bekapcsolódnak. A kezdeményezést XVI. Benedek pápa 2005-ben köszöntötte.

2009-től Adveniat regnum tuum Egyesület néven folytatja tovább tevékenységét. Az Egyesület a TUUM rövidítést használja. A névváltoztatással egyidőben a TUUM "Kövess Engem!" című folyóirata is új nevet és új külsőt kapott. Ni(c)kodémus - A haladó szellem címmel jelenik meg. 2009-ben Zsinagóga.com néven indította el a szabadkai zsinagógaval foglalkozó kutatási műhelyét. 2010. májusában az Egyesület megkezdte a szabadkai zsidó temető digitális archíválását".

   Ezt propagálja a Mazsihisz honlapja, de arról hallgat hogy Budapest egyik központi zsinagógájában, egy idős hittestvér, Sipos Béla bácsi, közel 30 ezer dolláros adományából, új Tóra tekercset irattak és azt ünnepélyes külsőségek között avatták fel mult hét vasárnap délután, többszáz főnyi zsidó közönség, rabbik, elnökök, (Csoknyak is) jelenlétében. Ez nem "Mazsihisz hir", ez nem érdekes, ez mindennap történik Budapesten.

Itt két eset lehetséges: vagy a Mazsihisz  tyúkja nem ismeri a zsidó ábécét, nem tudja mi a Tóra és mit jelent a sivár pesti zsidó jelenben egy új Tóra  avatása

Vagy pedig egyenes utasitást kapott  csoknyak  Főnöktől, ezt nem leadni, mert ez is konkurrencia, minden konkurrencia, ami esetleges ujraválasztását akadályozhatja.

                                                            *

Volt egyszer Izraelben, még a prehisztórikus állam-előtt időkben, egy magyar zsidó, aki egy pornográf bulvár hetilapot szerkesztett és adott ki.Főleg abból élt, amit – nem közölt.  Ő szokta mondani, hogy "nekem minden konkurrencia. Ha egy új Biblia jelenik meg – nekem az is konkurrencia".

 

                                                             

   

 

       

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése