2010. november 30., kedd

HANUKA :A ZSIDÓ SZABADSÁGHARC 8 NAPOS ÜNNEPE

 MI IS AZ A HANUKA?!

 

 Holnap ránkköszönt a Hanuka.

 

    Mi is az a Hanuka? – kérdezzük  mi is a Talmuddal (Sábát traktátus, 21, b). Ott a kérdés retorikus, a Talmud Bölcsei  persze, hogy tudták minek emlékére gyujtjuk a gyertyákat, pörgetjük a trenderlit és esszük a fánkot. Azonban a nép, akárcsak mi, el-elfelejtette a lényeget és maradt a fánk...

 

   Ez a válasz arra a kérdésre is, mi a Hanuka igazi jellege: gazdasági, "szocialista" felkelés a szir-görög elnyomás, kizsákmányolás ellen, vagy  nemzeti, patrióta felkelés az idegen iga lerázására, vagy pedig vallásos hevületből fakadó szabadságharc a pogányok ellen, akik idegen kulturát, bálványkultuszt, akartak a zsidó népre kényszeriteni és asszimilálni őt – saját országában.

 

    Ha valaki a Makkabeusok könyveit olvassa, amelyek nincsenek a  zsidó Bibliában és mint apokrifák jutottak el hozzánk – megtalálhatja mindhárom elemet. A harcokat, amiket Jehuda a Makkabeus és testvérei vivtak, miután édesapjuk, a hős kohanita kibontotta a felkelés zászlaját, a Szentély megtisztitását és a gyertyagyujtást, stb, de a Talmudban és a zsidó forrásokban, a kevés anyag ami Hanukáról szól – szinte kivétel nélkül a szellemi vetületre mutat és negligálja a harcokat, győzelmeket.

 

Miért?

 

Azért mert enélkül a Hanuka ténye, története és jelentősége rég elfelejtődött volna. Ki tudná ma mit történt Jeruzsálemben  2200 évvel ezelőtt, ha már néhányszáz évvel később a Talmud felteheti a kérdést: Mi is a Hanuka ("Máj Hanuka?!"). Ha nem a kötelező nyolcnapos gyertygyujtás, ha nem a  Hállél ima mondása és az Ál Hániszim (a Csodákról) betoldás az imákban és a bencsolásban (étkezés utáni áldásima) – csupán egyes történelemkönyvek lapjain porosodna – ha egyáltalán – a hasmóneus epizód.

 

  Bizonyiték?

 

Tessék. Van a Talmud Táánit (Böjtök) traktátusához csatolva egy ősi jegyzék, amely a történelmi dátumokat tünteti fel, illetve azokat a napokat, amelyeken – bizonyos örvendetes események, győzelmek, ki és felszabadulások emlékére, tilos böjtölni és nem szabad gyászolni. Ezt úgy hivják hogy Megilát Táánit, ahol többtucat ilyen esemény van felsorolva, amelyek a második Szentély korában történtek. Ma ez (a böjt és  a gyász tilalma az emlitett napokon)   érvényét vesztette, mert a legtöbb eseményről fogalmunk sincs mi történt pontosan, mikor és miért. Az egyetlen ami ma is ünnep és tudjuk az okát – az a Hanuka, amit a vallási előirások és szokások "tartottak életben".

 

   A Hanukai gyertyagyujtás 8 napja a csodába van ágyazva, abba a csodába, hogy az egy napra elegendő mennyiségü tiszta olaj – amit a pogányok keze nem érintett – nyolc napig égett, amig csak a győztes felszabaditó Hasmoneus kohaniták, uj olajat készitettek.

 

  Hanuka az egyetlen ünnep, amikor külön micva azt közhirré tenni, propagálni. Ezért tesszük ki a Hanuka gyertyákak az ablakba, hogy mindenki lássa és ezért rendeznek a haszidok világszerte nyilvános gyertyagyujtást, köztereken, énekkel és tánccal.

 

 

1 megjegyzés: