2009. augusztus 17., hétfő

ZSIDÓ VILÁGHIRADÓ – augusztus 17

A JEMENI ZSIDÓSÁG VÉGÓRÁI

A 250 FŐT SZÁMLÁLÓ ŐSRÉGI  HITKÖZSÉG 220 TAGJA KIVÁNDOROL AZ ÜLDÖZÉSEK, GYILKOSSÁGOK MIATT; KB, FELE IZRAELBE TART

 

Izraeli mértékadó körök megerősitették,  a jemeni hivatalos hirközlő szervek értesülését, miszerint a közeli napokban vége szakad a több mint 2000 éves jemeni diaszpórának: az ottani maradék zsidóság (250 fő) kilencven százaléka távozik, kb, fele Izraelbe, mig a többi Amerikába. 30 zsidó, a hirek szerint – marad Jemenben. (Jerusalem Post).

 

    A kiváltó ok: az elmult hónapok intenziv üldözési hulláma, több gyilkosság, egy zsidó menyasszony elrablása a chupa alól, stb, stb.

 

    Hiába igérte Jemen köztársasági elnöke a védelmet, hiába tömöritette a zsidókat egy védett gettóba Szan'a mellett – a zsidók nem birják tovább. Az iszlámista uszitás, az egyik hitközségi vezető meggyilkolása, azzal a jelszóval, hogy "vedd fel az iszlámot vagy meghalsz!" (a gyilkost elfogták és halálra itélték, de nem hajtják végre az itéletet) – pánikhangulatot keltettek a zsidók között, akik elhatározták, hogy nem tovább:

 

     120 fő allijázik Izraelbe a Jewis Agency segitségével. További száz Amerikába tart a szatmári haszidok fennhatósága alatt (és majd onnan jönnek Izraelbe apránként, miután megtanultak jiddisül...) és 20-30 fő egyelőre – marad. Ők lesznek a jemeni moszlim rendszer kirakat zsidai.

 

     Jemen több mint félmilliós zsidó népessége Izrael megalakulása után (60 évvel ezelőtt) allijázott a "sasok szárnyán" akció keretében. Emberek, akik életükben nem utaztak autón – ekkor repülőgépre ültek Ádenben- ahová gyalogszerrel jutottak el – és Izraelbe érve megcsókolták a szent földet. Ben-Gurion álma – hogy a zsidó államnak jemenita születésü vezérkari főnöke legyen – egyelőre nem valósult meg...

                                                ***

     Nem könnyü elképzelni, de meggondolandó: hogyan lenne ez Magyarországon, hasonló helyzetben, ha a gyilkolásra uszitó szélsőjobb uralomra kerül?

 

 

 

 

" ÉN A PRÁGAI  CHÁBÁD ZSINAGÓGÁBAN IMÁDKOZOK"

A CSEH MINISZTERELNÖK  SIRT A KÓTELNÁL

 

    Nemrég Izraelbe látogatott a cseh miniszterelnök, Ján Fischer, aki köztudottan és bevallottan öntudatos zsidó. A Siratófalnál tett látogatása során Fischer elmondta a kótel rabbijának, Smuel Rabinovitsnak, hogy "nem könnyü zsidó miniszterelnöknek lenni egy nemzsidó országban, de én büszke vagyok arra hogy a zsidó nép fia vagyok és szoros kapcsolatban állok a zsidóság hagyományaival és értékeivel".

 

   Fischer hozzátette, hogy ő a prágai Chábád zsinagógában imádkozik szombaton. Tagja a zsidó hitközségnek és gyerekei zsidó nevelést kapnak.

 

    A cseh miniszterelnök imádkozott a Kótelnál és zsoltárokat mondott, Rabbinovits rabbi instrukciói alapján. A rabbi szerint "Fischer sirt a Kótelnál látogatása során" (Shturem.net hirügynökség alapján).

 

   Látogatása során a cseh miniszterelnök megszemlélte a Kótel alagútjait és a zsidó történelmi mult ottani érdekességeit.

 

A prágai zsidó hitközség kb. 1500 tagot számlál. Ott müködik az ősrégi Alt-Neu shul. Neológia nincs.

 

EGY CSÓTÁNY MIATT (A TÁNYÉRON), BEZÁRTÁK EGY

 HÉTRE A  JERUZSÁLEMI KNESZET VENDÉGLŐJÉT

 

     Mitől kóser a "kóser" vendéglő? A kóser módra levágott csirkétől, marhától, amit "kikóseroznak", vagyis mentesitenek minden csepp vértől? Vagy attól, hogy nem keverik össze a tejes ételt a húsossal? Vagy attól hogy egy un "másgiách" (kósersági felügyelő) őrködik azon hogy minden kóser legyen?

 

     Persze mindez szükséges és elengedhetetlen, De van még valami: elég ha valaki egy zsizsiket talál a salátában, vagy egy élő/halott csótányt a tányérján lévő rizsában – hogy a vendéglő kóserságára egy nagy kérdőjel tekeredjék.

 

     Ez történt nemrég a jeruzsálemi Kneszetben, az izraeli parlamentben, melynek mindkét – külön tejes és külön húsos – vendéglője "glátt" kóser, hogy az ultraortodox képviselők és vendégeik is étkezhessenek ott. Jichák Váknin képviselő (Sász) egy hatalmas döglött csotányt talált tányérján, miközben a húsos rizset fogyasztotta. Azonnal riasztotta a másgiáchot és követelte, hogy zárják be a vendéglőt és kaserolják azt, miután alapos takaritás és fertőtlenités elvégzi a féregtelenités nehéz feladatát a zsufolt konyhában és raktárakban.

 

    A másgiách, Alexander Hochman rabbi, aki egyben a Keneszet rabbija is – azonnal intézkedett: bevonta a kósersági bizonylatot és egy teljes hétre bezárta

húsos vendéglőt.

 

  Azóta már megvolt a nagytakaritás és a vendéglő ujra üzemel, de Váknin képviselő még mindig fel van háborodva: Lehetetlen hogy zsidó emberekkel csótányokat etessenek! Hozzanak ide még néhány másgiáchot, ha a meglévők nem képesek ura lenni a helyzetnek! A nagyobb nyomaték kevéért Váknin még hozzátette, hogy a halacha szerint aki egy férget lenyel az olyan mintja ötször evett volna disznóhúst. Ami nem csekélység...

 

 

 Uj adatok alapján kérik Izraelben: ismerje el a Jád Vásém

  Hitler fő kémjét, mint a Világ Jámborát, mivel állitólag

  CANARIS ZSIDÓKAT MENTETT?

      

 Sok éve kérik az izrael chabad haszidok a Jád Vásémtől, ismerje el  Wilhelm Canaris tengernagyot, Hitler kémelháritásának fönökét, mint a világ egyik Jáborát. Canaris volt az aki, a második világháboru kitörése után, 1939 végén, kiszabaditotta a hatodik lubavitsi rebbét, Joszéf Jichák Schneursont és családját a lángokban álló  Warsóból és szabad utat engedett neki, a náci Németországon keresztül – Amerikába.

 

Ezidáig a Jád Vásém ellenállt a nyomásnak, mivel kellemetlen volt egy fő-nácit

elismerni Jámbornak, csak azért mert egy haszid rebbét megmentett.

 

   Most azonban – irja a Mááriv – egy Danny Urbach nevü történész uj adatok birtokába jutott. Ezek hiteltérdemlően igazolják, hogy Canaris nemcsak a lubavitsi rebbét és családját – és vele, hosszú távon az egész mozgalmat –hanem még sokszáz német zsidót is megmentett, akiket 1941-ben eljuttatott Spanyolországba és Portugáliába.

 

    Canaris egyik adjutánsa, Dr Hans von Dohnányi(?) 2003-ban megkapta a Jád Vásém kitüntetését mint Jámbor és a chabadnyikok szerint "logikus hogy főnöke is megkapja ugyanazt".

 

Canarist állitólag kivégezték a Hitler ellenes összeesküvésben való részvétele miatt, 1944 nyarán.

 

 

          HÁNY VENDÉGET SZABAD MEGHIVNI AZ ESKÜVÖRE;

       HÁNY FOGÁSBÓL ÁLLHAT (ÉS MENNYIBE KERÜLHET) A LAKOMA?

 

A nehéz gazdasági helyzet, amely Izraelben is érezteti hatását, különősen nehéz azoknak a sokgyermekes családoknak, ahol gyakran csak egy kereső van. Ilyenek a haszidok például, akiknél az a szokás hogy házasulő gyerekeiknek, akik  nem egykék – lakást is vesznek és közösen fedezik az esküvő nem kis költségeit. Akiknek néhány év alatt 3-4 gyereket kell ilymódon kiházasitani, azoknak fő a fejük és nem ritkán szivrohammal végzik.

 

    Most a belzi haszidok feje – Jiszachár-Dov  Rokéách rebbe –kibocsátott egy "használati utasitást", amely maximálja az esküvői kiadásokat: hány vendéget szabad meghivni (maximum 350 összesen, mindkét részről), a lakoma standart összetételü, minden különlegesség nélkül. A menyasszonynak ajándékba lehet  szintétikus gyémántot adni ami sokkal olcsóbb és választani lehet egy arany karperec és egy mixer között (utóbbi fontosabb és igy ajánlatos) és a strájmli nem kerülhet többe 1400 dollárnál(ma az árak 2000-3000 között mozognak). Az eljegyzést nem szabad bérelt helységban tartani csak magán lakásban és a házasságközvetitő honoráriuma nem lehet több mint ezer dollár.

 

    Aki ezt nem tartja be az nem várhat segitséget a belzi haszidok kiházasitási pénztáraiból (Háchnászát Kálá).

 

    A guri haszidok már korábban hozzátettek hasonló megszsoritásokat – azzal hogy a "tehetősek" tehetnek amit akarnak, de jobban teszik ha segitik a nélkülözőket. Mindez persze a lakásproblémát nem oldja meg, azért a fiatal párok elhagyják a zsufolt Bná-Brákot, ahol a lakások csillagászati összegekbe kerülnek és próbálnak kisenn helyeken, mint Asdod, Askelon, Chedera, stb lakásokat bérelni.

 

 A kormánykoalicióban résztvevő vallásos pártok egyik követelése nem a szombattartás, hanem az olcsó bérlakások a fiatal pároknak.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése