2012. április 27., péntek

VESZÉLYBEN A SZEGÉNYEK EGYHÁZA

VENGOLDAL / SCHLÉSINGER HANNA(*

 

   Ki ne ismerné dr Iványi Gábor nevét  a magyar, sőt az izraeli zsidóság köreiben is.

Ő és egyháza a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (továbbiakban MET), mindig kiállt a zsidóság mellett, elítélt minden rasszista, antiszemita megmozdulást.

Iványi Gábor nemcsak lelkész, de rektora a Wesley János Lelkészképző főiskolának, valamint címzetes egyetemi tanár  a zsidó egyetemen is. Magas állami kitüntetéseinek sorát most nem idézem.

Ő volt, aki kétizben is, országgyűlési képviselőként , hangot adott annak, hogy a zsidóságot az elszenvedett szörnyűségekért, a népirtásért, meg kell követnie a magyarságnak. Ő volt az, aki annak idején Fodor Gábor képviselőtársával felszólalt a magyar parlamentben, hogy szégyen, hogy az elhurcolt és meggyilkolt zsidók életéért 30 ezer Ft. kárpótlást ítéltek meg, ami abban az időben 60 kiló disznóhús ára volt.

Egyháza, melynek édesapja után ő lett az elnöke, a szegények egyházaként lett ismert, s nemcsak azért, mert elsőkként foglalkoztak szervezett hajléktalangondozással, hajléktalanszálló és kórház létesítésével, hanem azért is, mert menekültszállóikban, anyaotthonukban szerencsétlen sorsú emberek találtak otthonra, segítségre, kapaszkodóra.

Az égető szociális problémákban igyekeztek segíteni több ezer rászorulton azzal is, hogy hátrányos helyzetű gyerekeknek óvodákat, iskolákat létesítettek Magyarország szerte, valamint szociális otthonokat idősek számára.

Felnőttek oktatásával is foglalkoznak, akik nem végezték el a 8 általánost. Szakiskoláikban olyan fiatalok és felnőttek juthatnak szakmai képesítésekhez, akiknek reményük sem volt arra, hogy valaha kiemelkedhetnek abból a közegből, amely nem tette lehetővé, hogy tanulhassanak, normális körülmények közt dolgozhassanak.

Telente ezreket mentenek meg a fagyhaláltól utcai szociálismunkás tevékenységükkel, a Fűtött utca létesítménnyel.

Főiskolájuk a Wesley János Lelkészképző Főiskola nemcsak lelkészeket és teológusokat képez, de szociális munkásokat, pedagógusokat, ökológiai szakembereket is.

Közeli tervük, (melyet a jelen kormány oktatási minisztériuma is akkreditált), olyan szociális programszervezők képzése, akik halmozott problémákkal küzdő, hátrányos helyzetben élő emberek speciális szociális rehabilitációjával segítenék a rászorulókat és ez által a társadalmat, a visszatérésre a munkához, a normális családi élethez.

A MET Egyház egyik fő célkitűzése minden intézményüket érintve, az emberi méltóság megőrzése, visszaadása azoknak, akik már minden fogódzkodót elvesztettek.

Ezrek számára nyújtanak szociális és lelki gondozást, s vezetik vissza őket az alkotó élethez.

A többi keresztény egyházzal ellentétben minden anyagi ellenszolgáltatás nélkül szolgálnak, esküvőkön, temetéseken, stb.

 Dr. Iványi Gábor volt az, aki annak idején lelkészként, a MET templomában adta össze a mai magyar miniszterelnököt, Orbán Viktort és feleségét Lévai Anikót. Ők valószínűsíthetően elégedettek voltak Iványi szolgálatával, hiszen két legidősebb gyermeküket is Iványi Gábor keresztelte meg.

Mára azonban ezt az egyházat,  - amely az új magyar egyházügyi törvény szerint is megfelel az egyház kritériumának - nem ismeri el a hatóság, s mint ilyet, eltiltott minden egyházi tevékenységtől.

A napokban kell döntenie  a MET-nek, hogy  kérik-e a bíróságtól - felekezeti státuszától megfosztott - vallási közösségük egyesületként való nyilvántartásba vételét, amelynek hiányában az egyházügyi törvény szerint április 30. után jogutód nélkül megszűnnek, intézményeiket pedig államosítják vagy bezárják. Amennyiben egyesületként működnek tovább, azzal elvesztik szociális és oktatási intézményeik fenntartásáért - kapott normatív támogatást, valamint nem részesülhetnek az adózók által egyházaknak felajánlható egyszázalékos SZJA-ban,  s így nem lesznek képesek fenntartani intézményeiket akkor sem, ha az állammal vagy az önkormányzatokkal megállapodást tudnak kötni.

 

    Ez a normatíva az általuk fenntartott intézmények költségvetésének a felét sem fedezné – ahogy eddig sem-  a többit nekik kellene előteremteniük. Ráadásul többnyire hátrányos helyzetű térségekben működnek, ahol az önkormányzatok is pénzhiánnyal küzdenek.

Iványi kijelentette: ha az Alkotmánybíróság nem ad helyt alkotmányjogi panaszuknak, az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.

"Álmomban sem gondoltam volna, hogy éppen a rendszerváltó Fidesz veszi el tőlünk még a Kádár-rendszerben kiharcolt egyházi státuszt" - fogalmazott Iványi.                                                                                                   (idézet a Népszavábó).

                                                                     * * *

Fentiek alapján egyik intézményük sem tudna a továbbiakban működni. Templomaiktól, egyházi- és szociális szolgálataiktól meg kell válniuk. Több mint ezer munkatársuk utcára kerül ennek a rendeletnek az értelmében, s minden ingatlan- és egyéb tulajdonuktól meg kell váljanak.

Ez az intézkedés gyakorlatilag ugyanaz, mint a Rákosi időkben az államosítás.

E sorok írója – ugyan nem jogász, de - eltűnődött azon a híren,  hogy:

 „Az egyházaknak fizetett ingatlanjáradék összege 1998 óta 2011-re ötszörösére, 16 milliárd forintra nőtt . Hat felekezet élt a járadék lehetőségével, amelyet azért kaphat, mert a Rákosi-korszakban elvették az ingatlanvagyonát.” (hír a Népszabadság múlt hétfői számában).

Ennek értelmében abban reménykedem, hogy ugyanez vonatkozik a mára nem elismert egyházaknak a régi kommunista módszerek szerint elkobzott vagyonára is.  Felötlött bennem, hogy nagyapámék 6 szobás szabadsághegyi házát az ötvenes évek elején fel kellett ajánlaniuk pártiskolának, de előtte arra kényszerítették őket, hogy vigyék be szövetkezeti tulajdonba, s úgy adják át a pártnak. Ezzel is megakadályozták, hogy a későbbiekben a család vissza tudja követelni a tulajdonjogot.------

                                                     * * *

 

Így néz ki, ha a politikai hatalom „főnöke” az egyházaknak.

 

A vallás szabadságát, mint olyat, úgy tünik,  eltörölték. Különösképpen érvényes ez akkor, ha az egyházfőnek saját véleménye van, mellyel a hatalmat kritizálni merészeli.

 

„Korunk találmánya a kötelező lelkesedés, a hatóságilag intézményesített forradalom és az elnyomók lázadása az elnyomottak ellen. A mai uralmi rendszereket az jellemzi, hogy hazugságaikat nem is akarják feltétlenül elhitetni, csak feltétlenül elfogadtatni. Minden katonai fegyvernemnek azt kell énekelnie magáról, hogy ő a legkülönb, anélkül, hogy bárki elhinné; minden állampolgárnak azt kell vallani az államfőről, hogy bölcs, hős, jótevő, anélkül, hogy bárki elhinné; és így tovább. Immár egy hihető hazugság is elérhetetlen magaslat. Gödörben vagyunk, lejjebb a béka ülepénél.” Írja Weöres Sándor a „A teljesség felé” második részében (Fekete trilógia, III).

 

                                                       ***

Itt Izraelben is elképedve  látjuk a Magyarországon zajló eseményeket, az igaz emberi értékek  semmibe vevését.

 Felemeljük szavunkat a zsidóság nevében mi, akik nagyon sokat köszönhetünk Iványi Gábornak és egyházának a Magyar Evangéliumi Testvérközösségnek, s nemcsak azért , mert mindig kiállnak a rasszizmus ellen és az antiszemitizmussal szemben, hanem mert tevőlegesen segítettek a Hamasz és a Hezbollah által terrortámadásoknak kitett területeken Izraelnek is. Nemcsak azzal, hogy négy éven át nyaranta lelkileg és testileg sérült fiataljainknak nyújtottak feledhetetlen élményt nyaraltatásukkal, hanem mert biztosítottak afelől, hogy van egy sziget Magyarországon, ahol minden rászoruló, vallástól, származástól függetlenül szeretetet, támogatást és otthont kaphat. 

 

     Iványi Gábor azok mellett kötelezte el magát, akiknek nincsen szószólójuk.

Ha Magyarországon nemcsak az Alkotmányban, hanem a lelkekben is szerepel az Isten, bízunk benne, hogy Iványi Gábor és egyházának története valódi sikertörténet lesz, akkor is, ha átmenetileg ismét is a szabad ég alatt kényszerülnek (tiltott) egyházi szolgálatukat ellátni, mint annak idején a kádárizmusban, amikor szintén betiltották őket.

 

                                                                    ***

Több mint ötezer rászoruló ellátását  lehetetleniti el a MET tönkretétele, de amint oly sokszor hallhattuk Iványi Gábor beszédeiben az 56.zsoltár 4.versét:"Mikor félnem kellene is, én bízom Tebenned”, tudjuk,s hiszünk benne hogy  :"Akik könnyhullatással vetnek,vigadozással aratnak majd. Aki vetőmagját sírva emelve megy tova, vigadozással jő elő, kévéit emelve.” (126.Zsoltár).


(* A cikk irója izraeli, terapeuta, ujságiró)

 

 



 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése