2012. április 4., szerda

PESZÁCH - ISMÉT A VÉRVÁDAK ÉVADJA?

AZ EMIH TILTAKOZIK A PARLEMENTI ANTISZEMITA USZITÁS

ELLEN; KÖVETELI ETIKAI BIZOTTSÁG FELÁLLITÁSÁT

                                         (SAJTÓKÖZLEMÉNY)                                     

 

Baráth Zsolt, a Jobbik képviselője tegnap a Parlamentben, napirend utáni felszólalásában Tiszaeszlár 130 éve címmel súlyosan antiszemita és demagóg állításokra ragadtatta magát. Mint ismeretes, százharminc évvel ezelőtt középkori babona éledt fel Magyarországon: Solymosi Eszter halálával kapcsolatban a vérvádat elevenítették fel, megvádolták és meghurcolták a Tisza menti település zsidó lakosságát, azzal vádolva őket, hogy rituális gyilkosságot követtek el. Akkor, több, mint egy évszázaddal ezelőtt végül felülemelkedett a józanész a gyilkos indulatokon.

 A vérvád, ez a legsötétebb középkorból visszamaradt, még a mai napig is kísértő hiedelem az országgyűlés előtt elevenedett meg újra Baráth Zsolt szavai nyomán. Mindennapi tapasztalatunk, hogy a Magyar Parlamentben egyre durvább rasszista és antiszemita beszéd válik megengedetté, olyan szólamok, amik az 1940-es évek óta sosem hangozhattak el honatyák szájából. A helyzet, megítélésünk szerint olyan súlyos, amilyenre a magyar demokrácia elmúlt két évtizedében nem volt példa, a politikai antiszemitizmus olyan méreteket öltött, amit nem lehet figyelmen kívül hagynia egyetlen jóérzésű embernek sem.

1882-ben az uszítók, Ónody és Istóczy felszólalásait rendre bekiabálások, politikai oldaltól független füttyögések és pfujolások kísérték. 2012-ben a beszéd mindenfajta rendzavarás nélkül elhangozhatott, sőt, voltak, akik meg is tapsolták. Ezúton szeretnénk megköszönni Fónagy János képviselő úrnak, hogy azonnal hangot adott felháborodásának.

A 130 évvel ezelőtti, tiszaeszlári pernek van a mának szóló üzenete. Az uszító, antiszemita hangot akkor minden demokratikus erő kikérte magának és elhatárolódott tőle. A liberális Eötvös Károly a vádlottak védője lett, a konzervatív Tisza Kálmán pedig többek között utasította a rendőrséget a vérvádat híresztelő, uszító röplapok lefoglalására. Az antiszemitizmus akkor is sunyi és számító politikai játszmák eszköze volt: az esetet egy gyűlölködő és kirekesztő párt felépítésére használták fel, ahogy most is. Mindenkinek el kell döntenie, hogy Eötvös Károly és Tisza Kálmán szellemi örököse kíván lenni, vagy a hamis vádat terjesztő politikai szerencselovagoké.

Ahogy korábban Gyöngyösi Márton holokauszttagadó kijelentései kapcsán is tettük, most ismételten felszólítjuk Lezsák Sándor házelnök urat, hogy kezdeményezze eseti etikai bizottság felállítását, és Baráth Zsolt felelősségre vonását. Kérjük a kormányt és az országgyűlési képviselőket, hogy nyíltan álljanak ki a gyűlöletkeltés ellen és határolódjanak el az európai normákhoz méltatlan, múltban megrekedt gyalázatos eszméktől!

Péntek este megkezdődik pészach ünnepe, amiből a keresztény húsvét is ered. Ezen az ünnepen a világ minden zsidó közössége a rabszolgáságból való megszabadulást ünnepli. Hozzon ez az ünnep valódi szabadságot mindnyájunknak: szabaduljunk fel az évszázados gyűlölet és babonaság rabigája alól!

Köves Slomó

    vezető rabbi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése