2011. augusztus 8., hétfő

 

A ZSIDÓ.COM HONLAPON OLVASTUK ÉS TOVÁBBADJUK:

 

A VASVÁRIBAN IS BÖJTÖLNEK

 

 

Ma, hétfő este üljük (a szó legszorosabb értelmében) a zsidó naptár leggyászosabb napját, Tisá böáv-ot, Áv hó 9-ét. Holnap - egész nap böjtölünk.
 Maimonidez a következőképp ír erről a napról: Öt dolog történt Áv hó 9-ik napján. Ezen a napon lett elrendelve a sivatagban, hogy a zsidók nem mehetnek be a Szentföldre, ezen a napon pusztult el az első szentély, pusztult el a második szentély, ezen a napon foglalták el Bétár nagy városát Bár Kochbá felkelésének idején… ezen a napon szántotta fel a minden gonoszságra kész Tornoszrofosz a Szentély helyét, hogy beteljesüljön (Jeremiás próféciája, 26:18.): Cion földje felszántatik.

(Misne Torá, A böjtnapok szabályai 5:3.)

 

Továbbá I. Eduárd angol király ezen a napon rendelte el a zsidók kiűzetését országából (1290. július 18.), illetve a spanyol zsidók kiűzetésére adott három hónap utolsó napja ugyancsak erre a napra esett (1492. július 31.).

 

Ennek emlékére ezen a napon 25 órás böjtöt tartunk. Nem iszunk,  nem eszünk, tilos a házasélet, tilos bőr cipőt hordani, illetve akár csak a gyászolók, nem ülünk 30 cm-nél magasabb ülőalkalmatosságra. A böjt és az ima szabályainak részleteit itt olvashatod: http://zsido.com/unnepek/harom_gyaszhet_es_tisa_boav_%D7%AA%D7%A9%D7%A2%D7%94_%D7%91%D7%90%D7%91/24

 

A böjt hétfő este 20:09-kor kezdődik és kedd este 20:42-kor van vége

.

 

A Vasvári Pál utca-i zsinagóga imarendje erre a napra:

Hétfő este 20:30

Kedd reggel 8:15

Kedd délután (ekkor teszünk fel  táliszt és tfilint) 19:45

 

Könnyű böjtöt mindenkinek!

 

Köves Slomó rabbi

Faith Aser rabbinövendék

 

                                                                  *

     Több mint valószinű, hogy a többi templomban is vannak akik böjtölnek. Nem értesitettek bennünket. Nem olvastunk róla ott ahol kellett volna – nem vagyunk próféták. Csak reméljük hogy igy van. Remélni csak szabad? És hamár, akkor reméljük, hogy ez az utolsó Tis'á Beáv. Jön a Mássiách, jön a megváltás és a böjtökből örömünnepek lesznek.

      אכי"ר                                                                        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése