2011. augusztus 11., csütörtök

Ünnepélyes Tóraavatás a nemzetközi zsidó táborban

 
CEAUSESCU PALOTÁJÁBÓL via Jeruzsálem SZARVASRA
 
A Tóra-tekercset Jickó, azaz Jichák Chájim Roth emlékének ajánlották fel , aki 14 éven keresztül volt a szarvasi tábor legendás vezetője, és 2010. április 11-én hunyt el. A mintegy 100 éves Széfer Tórát a bukaresti  Ceausescu Elnöki Palota  pincéjéből Menachem Hacohen rabbi és az izraeli Menorah Egyesület mentette meg az enyészettől, és öt évvel ezelőtt Izraelbe vitte.
   
A Mózes öt könyvét tartalmazó Tóratekercset Izraelben a vallási előírásoknak megfelelően újították fel, amely ennek után a Szarvasi Lauder-Joint Ifjúsági Tábor Beit David zsinagógájában kapja meg állandó helyét.
 
A Tóraavató ünnepségen, amely szerdán, a Tisá beáv gyásznap utáni napon lett megtartva - beszédet mondott professzor Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, Dr. Bán György a Lauder Alapítvány képviseletében, Feldmájer Péter a MAZSIHISZ elnöke, és Diego Ornique a Joint nevében.
 
Az eseményt követően a meghívottak, és a világ számos országából érkezett közel hatszáz fiatal közös vacsorán vett részt.

Az 1990 óta működő szarvasi tábor a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS, JDC/Joint alapította) egyik kiemelt programja. A táborban  játékos programokon keresztül ismertetik meg a körülbelül 25 országból érkező gyerekeket a zsidó élet és hagyomány elemeivel. Sokuk számára ez a kéthetes tábor az első  találkozás a zsidó hagyományokkal, és többüknek ez az egyetlen alkalom, hogy ilyen sok és sokféle helyről származó zsidó fiatallal találkozhatnak.

 
A szarvasi táborban 13 évvel ezelőtt felépített Beit David Magyarország legfiatalabb zsinagógája, és azon kevesek egyike, amely a holocaust után épült fel.

(Forrás:MTI – Os)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése