2009. december 6., vasárnap

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG(9)

 

"ISMERŐS TETTESEK" ZSIDÓ
 
 DOKUMENTUMOKKAL
 
ÜZLETELNEK;
 
 A MAZSIHISZ FELJELENTÉST TETT
 

    "Valaki" beadta a Kecskeméti Zsidó Hitközség szent egyletének halotti könyvét, a Segesvári Zsidó Hitközség halálozási anyakönyvét és a Nagyváradi Zsidó Hitközség születési anyakönyvét egy hétvégi budapesti árverésre. A Mazsihisz feljelentést tett az árverésre kínált zsidó iratok miatt.

 
Feljelentést tett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ismeretlen tettes ellen a rendőrségen  a mult héten,  kérve az árverésre bocsátott tisztázatlan eredetű izraelita egyházi iratok azonnali lefoglalását és a nyomozás megindítását, közölte Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója.

Azt szeretnék megtudni, hogy ki adta be a hétvégi egyik budapesti aukcióra a Kecskeméti Zsidó Hitközség szent egyletének halotti könyvét, a Segesvári Zsidó Hitközség halálozási anyakönyvét és a Nagyváradi Zsidó Hitközség születési anyakönyvét, amelyek "nagy muzeális értéket" képeznek - mondta.

Nem juthatott legálisan az iratokhoz, aki azokat bevitte az aukciósházba, mert a dokumentumok egykoron hitközségi tulajdonban voltak. Azt sem tudni, hogy a lopás mikor történt, mindenesetre tény, hogy a holokauszt alatt tűnt el a legtöbb ilyen típusú irat - folytatta.

Zoltai Gusztáv rámutatott: az árverés egyébként adatvédelmi aggályokat is felvet, mert személyiségi jogokat sért azzal, hogy az egyes hitközségi tagokra vonatkozó adatokat hozzáférhetővé teszi.

A Mazsihisz elfogadhatatlannak tartja, hogy "továbbra is ellenőrzés nélkül folyik a magyar történelem részét képező zsidó iratanyagok kiárusítása különböző árveréseken". Ez a példa is mutatja, hogy "egyértelmű törvényi szabályozás hiányában szabadon folyik a magyar múlt kirablása, a közös történelem emlékeinek kiárusítása".

A Mazsihisz egyúttal felhívta a törvényhozás és minden érintett állami szerv figyelmét, hogy tegye meg a szükséges lépéseket "a muzeális értékű iratokkal való kufárkodás megakadályozására, függetlenül attól, hogy azt ki követi el, abban kik vesznek részt".

Az aukciósház képviselője azt mondta az MTI megkeresésére, hogy a három tétel egyikét, a kecskeméti kézzel írt űrlapokat sok éve vásárolták egy illetőtől, aki pedig egy MÉH-telepről mentette ki azokat, meglehetősen rossz állapotban.

A másik két tételt az Erdélyben lévő feketetói vásáron vették, amiről tanúsítványuk is van. Ezek a tárgyak "ebek harmincadján voltak", kidobták azokat, nem törődtek velük. Így ezeket az értékeket az aukciósház megmenti azzal, hogy gyűjtőknek, kutatóknak eladja azokat - mondta az aukciósház vezetője. (A továbbiakban kiderül ki az – a szerk).

 

 …ÉS RAJ TAMÁS TILTAKOZIK

 

    Ha meg akarjuk fejteni a rejtvényt, kik azok akik lopott holmival üzletelnek el kell olvasnunk – a Mazsihisz honlapján! – Raj Tamás által jegyzett tiltakozást.

  

 Tessék:

 

   "Mély felháborodással és döbbenettel olvastuk a MAZSIHISZ méltatlan és igaztalan vádaskodásait. Köztudott, hogy a vidéki hitközségek, Magyarországon és Erdélyben a holocaust alatt többségében sajnos elpusztultak, ami kevés iratanyag megmaradt, az is a kommunista rendszerek idején – sokszor a hitközség segédletével – ebek harmincadjára, MÉH-be, padlásokra, dohos pincékbe került.



"Galériánk, amely közel húsz éve vezet judaika árveréseket, azt a célt is tűzte maga elé, hogy a kallódó értékek előkerüljenek, ne pusztuljanak el, hanem akár anyagi haszon reményében hozzák elő azokat, hogy kutatókhoz, levéltárakba kerüljenek.

"A megbélyegzett „kufárkodás, közös értékek kiárusítása" valójában az értékek megmentése. „Lopott" kéziratokról azért is nehéz beszélni, mert lopásról szóló feljelentés természetesen nem létezik, és kárigényről sincs szó. A kecskeméti kézirat eleje hiányzik, erősen gyűrött, rongált, az eladó sok évvel ezelőtt – állítása szerint a MÉH-ből hozta.

"Az erdélyi anyakönyvek, amelyek dohos pinceszaga két-három év múlva is érezhető, a Negreni (Fekete-tavi) országos kirakodóvásáron kerültek a beadóhoz. Mivel a Nemzeti Örökség Minisztériuma levédte ezen kéziratokat, „kiárusításuk" amúgy is lehetetlen.

"Mivel nem szeretnénk bírósághoz fordulni hitelrontás és rágalmazás miatt, ezúton kérjük, hogy téves információikon alapuló vádaskodásaikat mielőbb vonják vissza.

Szíves tudomásul vételük reményében:
Raj Tamás
"

                                                                     *

    Eddig a "döbbenetes" tiltakozás, amelyet az a Raj Tamás, volt rabbi, irt alá, akinek "galériája"  (Biblical World gallery) üzletel az emlitett dokumentumokkal, mivel "lopásról szóló feljelentés nincs", és akinek üzletében annak idején a Vasvári utcai zsinagógából ellopott tefillinek egyrészét megtalálták. Orgazdaságról szóló feljelentés sem volt akkoriban...

·                                  A Biblical world Gallery katalógusában – mely ma, vasárnap, december 6. – tartotta (volna) aukcióját - igy szerepelnek a feljelentésben foglalt zsidó iratok:

 

                                         

                             (Az ügyre – lévén közügy – még visszatérünk. A szerk.)

 

 

3 megjegyzés:

  1. Shavua Tov,

    Melysegesen meg vagyok dobbenve, Oseink emleket gyalazzak meg, szemelyiseg jogaikat tiporjak sarba,mi folyik a magyar zsido hitkozsegen belul?! mifele munkat vegeznek?! ideje lenne a Brusszeli Opport Rabbinatus felulvizsgalatat kerni!

    No comment!

    p.s.: Tisztelt Naftali Kraus, halas koszonet az oszinte soraiert.

    Lehiti: Hanna (hollandiabol)

    VálaszTörlés
  2. מורנו נפתלי קראוס
    לא המלויקה מעניין
    אלה מה נשמה בעולם היהודי

    בברכה אלעזר בלאו

    VálaszTörlés
  3. Egy 32x45-cm méretű gobelin MÓZES A TÓRÁVAL című
    képet kínálok eladásra. Érdeklődni a 0771-52-59-40.telefon számon lehet.Ez Romániában van.

    VálaszTörlés