2009. szeptember 9., szerda

Könnycsepp egy igaz ember sirjára

             LACI BÁCSI,  ZCL
                       ELIEZER-JOSZÉF BEN SAUL SIVÁJÁRA

 

      Heisler László bácsival egy nemzedék szállt sirba. Egy olyan nemzedék, amely nem szégyelte zsidóságát és nem tagadta azt el. Amely megjárta a poklok poklát és megmaradt öntudatos zsidónak.

 

A maga módján.

 

Laci bácsi ortodox család sarja volt. Testvérei (nem volt egyke), a zsidóságban gyökereztek és megmaradtak zsidóknak a mai napig. Nem Pesten hanem Cegléden. Nem járt jesivába, vagyis nem folytatott "zsidó tanulmányokat" és igy prototipúsa volt annak a zsidónak, akit Benosofszky volt  orsz. főrabbi-"helyettes" úgy definiált, hogy "egy elzüllött ortodoxból lesz a jó neológ". (de ha egy neológ elzüllik – tette hozzá egyik "főrabbi" barátom – abból nem marad semmi...).

 

    Abban a korban, amelyben pesti hitközségi elnök  karácsonyfát állit és az országos elnök a Tóra-adás ünnepén dolgozik, hogy a biróságon gójokat védjen – Laci bácsi egy cáddik volt, nem kevéssé felesége, Rózsi (Ráchel) néni érdemében. Egy relativ cáddik, mint a bibliai Nóé, aki átmentette az emberiséget az özönvizen.

 

     Amikor, egyszer, náluk vendégeskedtem és Rózsi néni, tiszteletemre, süteményt rendelt egy bizonyos "kóser" cukrászdából és én mentegetőzve, de nem ettem belőle, mondván hogy a valamikor kóser intézménynek ma nincs hechserje – Laci bácsi azt mondta, hogy érti és tiszteletben tartja stb, és "legközelebb" a Hannából fog rendelni.

 

                                                         ***

     Idős korában, már a 90 körül, "felettese", az arrogáns, ám-hoórec, édesszáju "főrabbi" keseritette életét, kontrázta intézkedéseit és végsőfokon lemondásra kényszeritették. Laci bácsi tűrte mert cáddik volt és mert maga mögött tudta a családot, fiát, menyét, az unokákat. És Rózsi nénit, az igazi "Éset chájilt".

 

      Laci bácsi, aki nem "magyarositott", aki megmaradt Heislernek, aki őszintén fájlalta, hogy fiának nem sikerült kitakaritani  a magyar Augiász istállóját – Laci bácsi egy neo-ortodox cáddik volt, legyen emléke áldott.

                                                    * * *

  Az ággádá tartja és a kabbala megerősiti: amikor egy zsidó lélek felmegy az égbe és bebocsátást kér – a szolgálattevő angyal megkérdezi tőle zsidó nevét. Ha tudja – beengedi. Ha nem tudja – sorry. Ez okból közöl a szent SL"Á, (bizonyos imakönyvekben, a 18 áldás után), egy listát, amely bibliai verseket tartalmaz. Ebből mindenki könnyen memorizálhatja héber nevét, hogy el ne felejtse.

 

    Heisler Laci bácsinak nem volt erre szüksége. Amikor eljött az ideje, harsányan elkiáltotta zsidó nevét, amire büszke volt – Eliezer-Joszéf ben Saul!! – és máris a menyországban volt.

 

    Legyen nemes lelke bekötve az Élet kötelékébe. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése