2012. március 30., péntek

 

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG 

 

   MIVEL ÉS MIÉRT SÉRTETTE MEG A

VOLT ORSZ. A MAZSŐK ELNŐKÉT?

 

    Még mindig nem mondott le az un. Scheiber-dij kuratóriuma, bár csütörtököt azt mondott látványosan és a Mazsihisz kétfejü elnöksége még mindig  nem tiltakozott a nyilvános kormánypofon ellen. Ezt úgy látszik, Iványi Gáborra hagyják, bár a bátor lelkészt a dolog egy cseppet sem látszik zavarni. Ő nem kérte a dijat, talán el sem fogadja ha tudja kiktől kapja – de a nyilasoknak igért két Orbán-pofont nem a náci infó hanem a sipucca kapta. Ők abban biznak, hogy a közönség mindent elfelejt és újabb zűrök feledtetik a régebbieket.

 

     Ami csak most derült ki – egy véletlen folytán – miért szaladt el annakidején, vérig sértve, a kuratórium üléséről, Szabó György,  a Mazsők elnöke, akit a kormány küldött, hogy vegyen részt a csupa "professzor"ból álló csapat űlésén, ahol megtudják hogy az államtitkok egyik  ifju őre kihúzta az egyhangulag megszavazott Iványit a listáról.

 

A grémium örökifjú elnökének, a volt orsz. főrabbinak, a "húzás" – vagyis a kihuzás – nem nyerte el a tetszését. No, nem Iványi miatt, hanem ő ebben sértését látta a dij névadójának, akinek örökében szeret(ne) tetszelegni . Ennélfogva rámutatott Szabó Györgyre, mondván :"Ki ez az úr? Nem ismerem! Talán ismertetné velünk tudományos publikációit!" (Bizonyitandó, hogy ő is "professzor", mint a v.o. például).

 

  A megbántott Szabó, aki a kormány küldött az űlésre és egy szóval sem állitotta hogy  ő"prof", megsértődött és el, annak ellenére hogy többen marasztalták, ujjal mutogatván hogy nem kell az öreget komolyan venni...

 

   Azt tetszik kérdezni hogy miért tette ezt a v.o.? Nem azért mert ennyire szenilis lenne, hanem mert ezzel és sok mással akarja  bizonyitani fölötteseinek a Sip utcában, hogy ő mennyire hasznos és mennyire nem volt okos helyette egy másik kilencvenest akarni kinevezni. (valóban nem volt okos, meg is bukott csoknyak halvaszületett kezdeményezése). Ő megy imádkozni a primással, karonfogva, ő mindent megtesz, csak maradjon v.o. és ne nevezzenek ki helyette valaki mást.

 

    "DÉJVID" MÉG MINDIG KEVERI AZ ORTH. KÁSÁJÁT

 

    A "kását" csak azért hivjuk kásának, mert nem szeretünk csúnya szavakat használni,  de a nyujorki Déjjvid Maskovits barátunk egész mást kever, most mint mindig.

 

   Már többedszer akart – most is – a Dob uztcai ortodoxok elnőke lenni. Most sem sikerült neki, ezért szert tett Eddire, akiről azt hiszi hogy az ő trójai falóva. Ebben nagyot fog tévedni, de addig is le akarná cserélni a rabbit egy régi sámeszával.

 

Ez sem fog sikerülni neki, a rabbi marad mert ő az ortodoxia létének záloga.

Ha mégis bajok lesznek – mert Déjjvid ráérő ember, pénze és ideje van, miért ne keverne? – akkor Paskesz magára vessen. Szerénysége – ami nem álszerénység – sokba kerülhet  a létéért küzdő vallásos zsidóságnak. Most megmenekültek – hála az Emihnek – de nincs aki ujabb mentőkötelet dobna...

 

 

     MÉG MINDIG "EGYEZTETNEK"

 

  Ez egy hivatalos jelentés. Egy szót nem teszünk hozzá az alább közölt fanyelvü kormányközleményhez:

 

"Tovább folynak az egyeztetések a Kormány és a Zsidó Közösségi Kerekasztal résztvevői között

A kormány részéről Gál András Levente kormánybiztos szerdán újabb egyeztetést kezdeményezett a Zsidó Közösségi Kerekasztal tárgyalásain résztvevő hazai és nemzetközi zsidó vallási közösségek képviselőivel.

A jelenlévők az előzmények rövid ismertetése után, élénk eszmecserét folytattak az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) képviselőivel, a zsidósággal kapcsolatos oktatás Nemzeti Alaptantervben (NAT) elfoglalt helyéről. A résztvevők ezt követően – az OFI javaslatára – megállapodtak egy bizottság létrehozásában, amely meghatározza a zsidó szervezetek NAT-tal kapcsolatos javaslatait. 

Az egyeztetés további részében a jelenlévők a magyarországi zsidó kulturális örökség megóvása érdekében tervezett kormányzati intézkedésekről, valamint a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány megújítása kapcsán szükségessé váló intézkedésekről is egyeztettek.
 

A Kormány – a 1024/2011. (II.11.) Kormányhatározat értelmében – megújította a zsidó közösségekkel folytatott párbeszédet, melynek szellemében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium részéről Gál András Levente kormánybiztos folyamatosan egyeztet a zsidó közösségek képviselőivel a Zsidó Közösségi Kerekasztal keretében. A cél, hogy a korábbinál szélesebb körben, több témában, intenzívebben, gyakrabban, a korábbi kormányok gyakorlatával szemben közigazgatásilag értelmezhető és jogszerű módon folytatódjon a munka. A kormánybiztos e határozat szerint negyedévente találkozik a zsidó érdekképviseleti szervezetekkel. A következő egyeztetésre várhatóan május második felében kerül sor"(kormany.hu)

 

         Helyreigazitás: nem Streit unoka

 

 

     Lágymányosról kaptuk az alábbit:

 

"kedves reb Naftali


köszönjük a dicséretet.
egy apró hiba:
nem a Streit unokája van a képen, hanem Faragó Aszaf kislánya, Farago
Shiran Amira.

 

 

   Tévedni persze emberi dolog, főleg ha az informátor téved. Cserébe kivánjuk a cuki kislány szüleinek hogy neveljék fel egészségben

לתורה,לחופה ולמעשים טובים

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése