2009. február 8., vasárnap

ZSIDÓ VILÁGHIRADÓ

CSODA GÁZÁBAN:

 A SULYOSAN SEBESÜLT ÚJ HÁZAS

LÁBBADOZIK,

 MÁR SEGITSÉG NÉLKÜL

 LÉGOL TFILLINT

 

Nemrég hirt adtunk ezen tovatban Áháron Károv kapitány sulyos sebesüléséről a gázai harcokban. Áháron új házas volt, akit egy nappal esküvője után hivtak be és ő ment; maga mögött hagyva ifju nejét, Cvijá. Nem telt el két hét és sulyosan megsebesült, úgy hogy az orvosok hivták a családot, jöjjenek és vegyenek búcsut tőle.

 Ez meg is történt, bár édesapja, Zeév Károv rabbi azt mondta, hogy mindnyájan Isten kezében vagyunk és ő nem mond le fiáról.

 

---  És csoda történt. A sulyosan sebesült állapota napról-napra javult és a mult hét végén már elhagyta az intenziv osztályt és a rehabilitáción folytatják a kezelést, a remélhető teljes felgyógyulásig.

 

  Áháron még nem beszél, mivel arcidegei is megsérültek, de már nem engedi hogy segitsenek neki a Tfillint felrakni – ő maga teszi ezt.

 

A CHAMASZ FŐNŐK LEVÁGATTA SZAKÁLLÁT ÉS MEGLÓGOTT

 

Ezek a gázai háboru utórezgései. Akik az egyszerü népnek a mérhetetlen szevedést okozták, akik kis gyerekek és állapotos asszonyo mögé bujva lövöldöztek és küldték gyilkos rakétáikat Izraelbe – a chamasz banditák főnökei – mint a patkányok bujtak a föld alá, hogy életüket mentsék.

 

Egyikük, Machmud A-Zacher, annyira ment hogy – hir szerint – Egyiptomba menekült, levágatta a szakállát, ami náluk a "vallásosság" jelképe, és  édesanyja házában bujkál.

 

 Mások most előbujtak a föld alól és hirdetik "győzelmüket" a  "hitetlen" Hahud felett. Szabad óráikban az Unrwa raktárait rabolják ki és amit az Ensz a szegény, szenvedő népnek küld, azt a vezetők lopják és adják el.

 

    A "világ" és benne a nagyváradi sámesz unokája – Izraelt hibáztatja és itéli el.

Nem irom hogy fütyőlünk erre a világra, mert ez már publicisztika lenne, ez pedig egy ismeretterjesztő hirrovat, mint a neve is mutatja: Hiradó. De vannak benne hirek amiket mások – főleg magyarul – nem irnak meg.  

 

A GETET JAKARTÁBAN IRTÁK ALÁ---

NEMZETKÖZI ÖSSZEFOGÁS MENTETTE FEL A

 ZSIDÓ ASSZONYT AZ "AGINUT" BÉKLYÓI ALÓL

Ez is egy szoványos történet, ccsak az a furcsa benne hogy egy Iszlám országban történik, Indonézia fővárosában, Jakartában. Ott találkozott a napokban három zsidó férfi – egy adhoc Bét Din – hogy felmentsenek az Áginut (Lebéklyózás) kötelékeiből egy izraeli zsidó nőt, aki évek óta éli az elhagyott asszonyok keserű életét és nem tud férjhez menni.

 

Miért? Mert férjura megszökött, valahol dél-Amerikáben kötött ki és nem érdekelte elhagyott felesége sorsa.

 

A három zsidó – három helyről jött. Csak egy közülök rabbi. Megtudták hol a férj, mikor lesz Jakartában és mivel lehet presszionálni, hogy aláirja a getre vonatkozó meghatalmazást.

Mindez már a multé – a nő szabad. A Halacha győzött és az izraeli rabbinátus névtelen katonái egy további "Agunát" szabaditottak fel.

 

TÚRISTÁK VIGYÁZAT: AZ ARAB TERROR FENYEGETI A ZSIDÓKAT VILÁGSZERTE…

A CHEZBOLLA  BOSSZUT ESKÜDÖTT

 

      Most egy éve hogy az egyik moszlim "vallásos" archi-gyilkos életét vesztette az általa meghirdetett "szent háboruban". Szervezete, a libanoni Chezbolla, boszut esküdött és ezt valahol a világban, zsidó intézmények – vagyis gyanutlan és védtelen emberek ellen – zsidók ellen – akarja kivitelezni. Állitólag valamelyik európai országban, ahol jelentős moszlim közösség él. Talán éppen Törökországban, ahol ujabban az antiszemiták vérszemet kaptak.

 

    Izrael figyelmezteti a zsidó túristákat: vigyázat! Figyelni, körülnézni. Éberség életet ment.

 

ARABOK FOGJÁK ŐRIZNI A TANAITA SIRJÁT

 

Valahol északon, nem messze Karmiéltől, egy Arábe nevü arab falu mellett van egy zsidó "szent sir", amit főleg a breszlávi haszidók látogatnak. A hagyomány szerint  ez a neves tanaita Chanina Ben-Dósza sirja, aki csodatevő hirében állott. A sirt az utóbbi hónapokban többször is megszentségtelenitették ismeretlen vandálok – nem tudni milyen okokból.

 Most a látogatók felkérték Arábe arab falu  tanácsát, vállalják magukra a sir őrzését, mivel az turisztikai szempontból is fontos – és nemcsak a zsidóknak.

Nem kis – kellemes – meglepetésre, a helyi arabok elvállalták az őrzést és máris körükeritették a sirt és többnyel feliratokon hivják fel a látogatók figyelmét a sir szentségére. A falu sejkje, Gyuymae Salusz, kijelentette, hogy sirok vandalizálása ellentmond az iszlám parancsolatainak és Arábe lakóssága ennek megfeleően fog viselkedni.

 

 

Mázál Tov...

RABIN GYILKOSÁNAK ÖCCSE ELJEGYEZTE

 A GYILKOS FELESÉGÉNEK 16 ÉVES LÁNYÁT

 

   Vannak dolgok, amik a "családban maradnak". Jelen esetben ebből nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni, de a tényekkel nehéz vitatkozni.

 

    A tény, illetve a napokban elterjedt hir szerint, Jigál Ámir – aki annakidején életfogytigot kapott Rabin miniszterelnök meggyilkolásáért és aki azóta is időről-időre szerepel a hirekben – nos ennek az Ámirnak az öccse, Ámitáj Ámir, a napokban eljegyezte magát és nemsokára lagzi lesz az Ámir családban.

 

    Ebben eddig semmi különös nincs. Különös  - és az izraeli pletykarovatok számára igazi csemege  - csak az lehet, hogy a menyasszony, a 16 és fél éves Ávitál – nem más mint a gyilkos feleségének a lánya.

 

   A feleség, egy orosz származásu négy gyerekes anya, az elmult években elvált férjétől, hogy hozzá mehessen Ámirhoz, aki életfogytig Rabin gyilkosa. És akibe – vagy tettébe – a hölgy, Larissa Trimbobler – első látásra, illetve hallásra, szerelmes lett.

 

       Eredetileg az izraeli börtön-hatóságok nem akarták megengedni, hogy a gyilkos megnősüljön, de kiderült hogy a törtvény ezt lehetővé teszi. Azóta Larissza szabályos időközökben látogatja férjét a börtönben, és nemrég már fiuk is született.

 

     Most a kapcsolat egy ujabb házassággal tovább bővül. Jigál mamája, Geula, a harcias jemenita amazon, elhesegeti a kiványcsiskodó pletykaéhes ujságirókat. "Mi közötök hozzá?" – mondja nekik.

 

       

Nem politika, "csak" ultraortodox szemérmesség...

JERUZSÁLEMBEN LETAKARTÁK A VÁLASZTÁSI

PLAKÁTOKON CIPI LIVNI KÜLÜGYÉR KÉPMÁSÁT . . .

    3-4 nappal a választások előtt – az "atmoszféra" nem akarózik fölmelegedni. Ninceenek botrányok, nincs érdeklődés – a hivatásos ügyködők alig tudják a minimális érdeklődést életben tartani.

 

Ezeknek kaórra az a néhány jeruzsálemi vallásos "  zelóta", akik nem birják elviselni hogy a szent városban felaggatott választási plakátok egy nő képmását hordozzák. Ezek mentek és átlátszó festékkel bekenték Cipi Livni külügyminiszter képeit, hogy ne rontsa a városképet és a lakosság szemérmesebb részének jó erkölcsét.

 

Cipi pártja a Kadima (Előre!) feljelentést tett a rendőrségen ismeretlenül is "ismerős" tettesek ellen, de a rendőrőket a dolog nem nagyon érdekli. Szabálysértés? Talán. – mondja a valaki. Cipit ugyis mindenki ismeri, nem hiányzik senkinek az a néhány kép...

Ha meg miniszterelnök lesz, akkor a zelóták is beadják derekukat.

 

  NÉMET GÓJ AKIBŐL MOSZLIM LETT, 18 ÉVET KAPOTT 21 ZSIDÓ MEGGYILKOLÁSÁÉRT ZSERBA SZIGETÉN

 

Krisztián Genkzárszki, egy német, aki áttért moszlimnak és Ben-Láden egyik tanácsadója lett – 18 évet kapott egy francia biróságtól, a hét évvel ezelőtt elkövetett Zserba szigeti tömeggyilkosság miatt, amely az ottani zsinagóga ellen irányult.

 

A merényletnek, amely annakidején megrázta a világot, 21 áldozata volt. A hosszu ideig húzodó per eredménye tehát, még csak nem is egy év elzárás minden meggyilkolt áldozat után...

 

 

  Hiába fogtunk törököt...

AZ IZRAELI TÚRISZTIKA ANTÁLIÁBA –VÁLTOZATLAN

  Amikor a Chezbolla bosszuval fenyeget és a török miniszterelnök sulyosan megsértette Peresz elnököt és Izraelt davosban – elképzelhető lehetett volna egyfajta izraeli "bosszu": nem utazni Antáliába, a török Riviérára , a nyaralni.

 

   Igen ám, de ha olcsó nyaralásról van szó – akkor az izraelit nem érdekli a politika. A héten nem kevesebb izraeli repült Antáliába, mivel az  ottani szállodák még a hagyományosan olcsó áraikat is leszállitották, csakhogy el ne veszitsék az izraeli nyaralókat.

 

És ha terrorista merénylet lesz? Ki gondol arra? Hiszen Szináj ma is tele van izraeli tarisznyásokkal

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése