2009. február 11., szerda

HETI MIDRÁS – JITRÓ

 

                 A ZSIDÓ GYEREKEK MINT KEZESEK

 

           Heti szakaszunk, Jitró, meghatározó témája a Tóra-adás, ami által  az egyiptomi rabszolgaságból most kiszabadult héber törzsek néppé váltak. A zsidó néppé.

 

      A Tóra-adás egyszeri aktusa rányomta bélyegét a zsidó nép létére, lényegére és fejlődésére – napjainkig. A több mint 3300 évvel ezelőtti történés mélyen beivódótt a zsidók lelkébe, lélektanába, olyannyira hogy a kabbala szerint az összes akkori és valamikori zsidó lélek, az idők végéig – jelen volt akkor a Szináj lába alatt, ahol közfelkiáltással – Náásze Vönismá . megtesszük és meghallgatjuk – fogadták el a Tórát, az isteni Tant.

 

A Midrás irodalom  kiegésziti a Tóra szűkszavu "hivatalos jelentését", és azt további részletekkel hozza emberközelségbe. Például: Mózesnek először a zsidó asszonyoknak kellett felajánlani a Tórát. Miért? Azért mert a zsidó anyák azok akik már csecsemőkorban nevelik a gyereket a Tóra ismeretére és szeretetére.

 

Ennekutána – mondja a Midrás – az Örökkévalő megkérdezte a népet, milyen biztositékot tudnak fel ajánlani, hogy megtartják a Tóra törvényeit? Ki garantálja ezt? Kik lesznek a kezesek?

 

 Válaszként erre felajánlották az ősatyákat, a prófétákat, a királyokat  - mindent aki és ami ami él és mozog – de mindez nem volt elég biztositékként. Ekkor felajánlották gyermekeiket – azok lesznek a kezesek, a  záloga  annak hogy a zsidók megmaradnak a Tóra népe és nem merülnek el a gój világ tengerében. A kis gyerekeket az Örökkévaló elfogadta kezesként, mivel ők – a zsidó nevelés, a Chinuch – tartják fenn a zsidóságot.

 

A zsidó gyereket valóban három éves korban kezdik tanitani a vallás ismereteire, akkor sajátitja el a zsidó álef-bészt és akkor kezd el olvasni – nem hat éves korában, mint ahogy a népeknél szokásos.

                                                              * * *

     A midrási ággádá elmondja hogy az Örökkévaló – mielött a zsidóknak adta a Tórát – felajánlotta azt a világ akkori "kultur"népeinek, hogy azután  ne tegyenek szemrehányást. Mindegyikük más kifogással utasitotta el: az izmaelitáknak (a mai moszlim arabok őseinek) a "ne lopj" nem tetszett, mig  Ézsau gyilkos ivadékainak a "ne  ölj!". Lót korcs gyerekeinek (saját lányaitól!), az Ammon és Moabitáknak,  a "ne paráználkodj" nem konveniált.

 

 Igy aztán a héberek voltak azok, akik addig is az ábrahámi monoteizmus alapján éltek és igy nem esett nehezükre elfogadni a Tórát.

 

     Egy klasszikus Tóramagyarázó exegéta szerint, az Örökkévaló jól tudta, kivel van dolga és nem volt kétsége azirányban, hogy az emlitett nációk nem fogják elfogadni a Tórát, mert az "nem nekik való". Miért ajánlotta mégis fel nekik?  Hogy ne tehessenek utólagos szemrehányást, bezzeg ha nekik is felajánlották volna...

 

* * *

  Most, hogy abban a szerencsés helyzetben voltunk és vagyunk, hogy felajánlották nekünk és elfogadtuk – tessék kezdeni tanulni és tartani.

 

 A 2000 kilóméteres út –  vagy a Kinai Fal körüli menetelés - szintén egy lépéssel kezdődik.

 

    Kezdjük el. Legyünk büszkék zsidóságunkra és ha az – egyelőre – egy üres doboz csupán – igyekezzünk azt tartalommal megtölteni.

 

    Eredeti zsidó tartalommal.

    Örizkedjünk a hamisitványoktól.

 

   ***********************************

    Ui. Eddig az "ideológia". A gyakorlatban: kezdőknek: ha biztos hogy a mama zsidó (volt) és gyermeke is az akar maradni – tessék beszerezni egy zsidó luáchot (naptárt) és szorgalmasan olvasgatni. Abban benne van mikor jön be a sábesz, stb. A Sip utca 12-ben, vagy a chábádnál (Károly krt 18-20) lehet kapni. Ahol olcsóbb – ott tessék megvenni.

Haladóknak Donin rabbi könyvét ajánlom. Az Irók Boltjában biztos van (Zsidónak lenni, Chaim Halévi Donin, Göncöl kiadás). Ott az én könyveim is kaphatók, de azokat nem ajánlom. Egyrészt mert nem etikus ( nem szakácskönyvek). Másrészt már úgyis meggazdagodtam belőlük és több pénzre nincs szükségem....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése