2012. február 1., szerda

 

 

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG (2.FOLYTATÁS)

 

MITŐL "FÉL"  A NÉPSZABADSÁG?

 

A MAZSIHISZ ELVBEN GYŐZÖTT, MIG A GYAKORLATBAN

KB. 20%-OT VESZITETT MONOPOLISZTIKUS APANÁZSÁBÓL

 

EGY KIKÉNYSZERITETT EGYEZSÉG ANATÓMIÁJA*

Eichman szelleme lebegett az egyeztetésen *Zoltai

tömeg(?) tüntetéssel és éhségsztrájkkal fenyeget és

Köves"ne legyen cinikus" * Kis szépségflastrom Pferdmájernek. . . 

 Komédia több felvonásban

                                    

                                                                          ***

   Ami a dolog hirértékét illeti – azt már tegnap közöltük. A részletek és értékelésük, egy független és objektiv szemlélő szemével nézve:

 

1)   A Mazsihisz (a továbbiakban sipucca) elvesztette 62 éves monopóliumát, amit 1950-ben a kommunista rezsim kényszeritett a zsidókra – az álcázott bolsi,  "társutas" Ortutay Gyula közremüködésével.

2)    Ebből következik, hogy a magyar ortodoxia visszanyerheti függetlenségét és az Emih(Lubavits) szabadon müködhet és egyenjogú állami támogatást élvezhet.

3)   Fentiek müködését a kormány támogatja a Mazsihisz apanázsából ("örökjáradék") lefaragott kb. 20 százalékkal, ami évi 190 millió ft-ot jelent az autonóm ortodoxoknak és évi 150 milliót az Emihnek. Ez utóbbi a következő öt évben évi 10-10 százalékkal növekszik.

4)   A sipucca pyrhusi "győzelme" abban nyilvánul meg, hogy a kormány szépségflastromot adott Pferdmájer elnöknek: a szerződés szerint ők az "engedményezők" és ők utalják át az emlitett összegeket a két másik "egyház"nak, négyszer évente, amint  azt a kormánytól megkapják.

5)   Az Emih és a Maoih tiltakozott a gyámság ellen, nem akart könyöradományt, hanem a legitim támogatást – mint a zsidó örökség részesei és továbbvivői  - a kormány kezéből akarták kapni. Azonban, úgy látszik, kénytelenek voltak ebben engedni, mivel a sipucca húzta az időt ("hátha közben a kormány megbukik és jönnek az elvtársak") és közben sikerült az ortodoxiát a tönk szélére juttatnia. Az Emih meggondolását ebben nem ismerjük, de tudjuk, hogy Lubavitsban a tevékenység a fontos (עשייה לעילא) és a sürgős, halaszthatatlan, feladat a magyar zsidóság maradékának megmentése – fontosabb mint presztizs "problémák".

                                                   * * *

   Igy jött, igy jöhetett, létre a kikényszeritett egyezség. A sipucca hagyott egy kiskaput : a "közgyülés"nek kell appróbálni az alkut és aki ismeri ezeket a közgyüléseket, résztvevőit, az atmoszférát – nem tud elnyomni egy szomorú mosolyt.

   Ha nemmel szavaznak – perre kerül a sor, mondja egy kormánytisztviselő, aki már "nagyon unja a sipuccai zsidó virtschaftot", de megesket nehogy nevében idézzem ezt, mert akkor "Brüsszelben leantiszemitázzák Orbánt".

 

    Boritékoljuk hogy megszavazzák, de még mennyire, bár a hétfői, utolsó egyeztetésen, amelyen Pferdmájer tüntetően nem vett részt és sameszát küldte maga helyett – az illető (Zoltai) nagyon harcias volt; Eichmant emlegette (aki legutóbb "igy viselkedett" (mint most a kormány) de Gál kormánybiztos nem sértődött meg, hanem mint egy szakavatott ápoló a hülyegyerekek részére fenntartott óvodában, legyezgette a jelenlevők hiuságát és szeliden mosolygott amikor az emlitett samesz ezrek éhségsztrájkjával fenyegetett, ha elvesznek

 az 1.8 milliárdból 20% (azaz húsz százalékot), amit a sipucca mint atyai örökséget kap.

 

    A sipucca az ortodoxiát is megfenyegette, majd levonják amit adtak, majd csinálnak ők kóser húst (egy nyugdijas paraszt-"rabbi" segitségével aki karrierje kezdetén, 40 évvel ezelőtt, neológ sakter akart lenni), majd megbánják ha merészelnek önállók lenni; az iskola épület az ővék, minden az ővék. Az ortodoxia nehéz helyzetben van: egyrészt a sipista fenyegetések , másrészt az izraeli nagy rabbik nyomása "különválni a vétkesektől" – a 140 évvel ezelőtti határozat alapján. Nem irigylésre méltó és a háttérben az amerikai szemétzacskó-gyáros D.M. fenyegető alakja (Zoltai meg is emlitette őt az egyeztetésen) .

 

     A HIVATALOS  JELENTÉS

012. január 31., kedd, 18:38 • 
Szerző:
 MTI


Több hónapnyi tárgyalás után megállapodás született a magyarországi zsidó vallási közösségek között a zsidó örökjáradékok idei kifizetésének rendjéről - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kedden.

A kormány közvetítésével létrejött megállapodás értelmében a 2012-ben esedékes örökjáradék összegét a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) adja tovább az új egyházi törvény által egyenrangú felekezetként felsorolt többi zsidó felekezetnek - olvasható a közleményben. 

Ennek alapján a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközségnek (MAOIH) 190 millió forint, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek (EMIH) pedig 150 millió forint járadékot fizetnek ki a támogatási forrásokból.

 

                A MAZSIHISZ A NÉPSZABADSÁGBÓL TUDJA 


Több hónapnyi tárgyalás után megállapodás született a magyarországi zsidó vallási közösségek között a zsidó örökjáradékok idei kifizetésének rendjéről – közli a Mazsihisz hivatalos honlapja, majd átadja a szót a ...Népszabadságnak. Igy sokkal egyszerübb és könnyebb, nem kell mondani semmit, ne szólj szám, nem fáj fejem. Czene Gábor, a zsidóügyi szakértő, tudja mit kell irni hogy a kecske (Pferdmájer) is jóllakjon és a káposzta (a kormány) se haragudjon. Lojális ellenzék-

 

Tehát:



Czene Gábor / NOL

Kicsit félve írjuk le, de pillanatnyilag úgy néz ki, hogy a zsidó felekezetek – a kormányzat nem csekély nyomására – egyezségre jutottak a hónapok óta tartó pénzügyi vitában.

A megállapodás legalábbis megszületett: a Mazsihisz a saját költségvetéséből 340 millió forintot ad át a Köves Slomó rabbi vezette EMIH-nek (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) és az Autonóm Ortodox Izraelita Hitközségnek. Minderről Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke tájékoztatta lapunkat.

Azokat az egyházakat, amelyek lemondtak a Rákosi-korszakban államosított ingatlanjaik egy részéről, örökjáradék illeti meg. A járadék összege követi az inflációt. Idén összesen több mint 15 milliárd forintról van szó, ebből mintegy 1,6-1,8 milliárd jut a Mazsihisznek.

Az új egyházi törvény a Mazsihiszen kívül az EMIH-et és az autonóm ortodox izraelita hitközséget is külön egyháznak ismeri el. (Az úgynevezett progresszív irányzathoz tartozó zsidó közösségek nem kapták meg az egyházi státuszt.) A megváltozott helyzetre hivatkozva a kormányzat szerette volna elérni, hogy a Mazsihisz osztozzon a járadék összegén a másik két egyháznak tekintett zsidó szervezettel.

A tárgyalásokat Gál András Levente kormánybiztos kezdeményezte, aki a közelmúltban javaslatot terjesztett elő: a kormánnyal kötendő megállapodás értelmében a Mazsihisznek félmilliárd forintról kellett volna lemondania a többiek javára.

Feldmájer Péter korábban úgy nyilatkozott, hogy a Mazsihisz a saját költségvetéséből hajlandó átadni mintegy 300 millió forintot, de az ingatlanjáradékról szóló eredeti, 1998-as szerződés módosításához nem járul hozzá (és tiltakozik az egyoldalú módosítást célzó kormányzati törekvések ellen).

A legutóbbi tárgyalás viszont már eredményt hozott. Feldmájer közlése szerint a másik két szervezettel aláírt megállapodás értelmében a Mazsihisz 150 milliót enged át az EMIH-nek, 190 milliót pedig az ortodoxiának. A megállapodás határozatlan időre szól, de az EMIH esetében szerepel egy ötéves időtartamra szóló kitétel: ennyi ideig a 150 millió évente tíz százalékkal és az inflációval megnövelt összeggel emelkedik.
 ---és az integritás  

Sikerült olyan megoldást találni, amely nem sérti a Mazsihisz integritását – hangsúlyozta Feldmájer Péter. A megállapodást – tette hozzá – február folyamán még a Budapesti Zsidó Hitközség és a Mazsihisz közgyűlésének is jóvá kell hagynia, ez a feltétele annak, hogy a szerződés hatályba lépjen.

                                             * * *

             Egyelőre itt tartunk. Félve kérdezzük – mint a Népszabadság – lesz tolókocsis tüntetés a parlament előtt? Lesz éhségsztrájk?

Vagy a sipucca beletörli az orrát az... integritásba és egy ideig csendben marad?

Csak a jó Isten és két földi képviselője – PF. és Z. tudják...

                                            * * *

A következő rovatban: HOL LehET SPÓROLNI?

A MILLIÓS FIZETÉSEKRŐL, A "MÁLNÁ"RÓL ÉS

A KÜLFÖLDI KÉJUTAZÁSOKRÓL

    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése