2010. március 16., kedd

Zsidó kitüntetések március 15-én

  "BIG", ""LACI" és a koronaőr

    

Az idén, a zajló választási harc és az antiszemita uszitás kellős közepén, a szokásos évi kitüntetés áradatban, volt néhány zsidó név is. Hadd emlitsünk hármat közülök, akiket személyesen ismerünk:

 

*Benedek  István Gábor (Smuél, azon a néven amit nyolc napos korában kapott) kapta megérdemelten az ujságirói Aranytoll Dijat. A termékeny iró, (több mint húsz könyv!) a Remény főszerkesztője, a magyarországi zsidó élet bemutatója és krónikása, kapta ezt az elismerést amely az egész zsidóságnak szól. "BIG" a koncenzus megtestesitője, mivel népszerü a magyar zsidóság minden árnyalatában, szóban és irásban. Ő az aki beszédeiért megérdemli az "Aranyszáj" dijat is.

 

  ** Herzog László (Jáákov) az ortodox hitközség elnőke is magasrangu állami kitüntetést kapott, életmüve elismeréséül. Herzog "Laci" azokban az időkben képviselte a zsidó űgyet, amikor az nem volt könnyü vagy népszerü. Elmehetett volna, de maradt és hogy ma van Pesten egy zsidónak hol enni, valamint mikve és minjen reggel-este, ha esik ha fuj – és van egy népszerü rabbi aki tanit és pászkenol, ez nagy részben Herzognak és feleségének, Jutkának, köszönhető. Ők a szürke eminenciásai a maradék magyar ortodoxiának, az "élesztő" ami nélkül nincs kenyér.

 

*** Külföldiként egy new-yorki rabbi, Schneier Artúr kapott kitüntetést. Neki azért hálásak a magyarok mert ő volt az, aki kezdeményezte, kilobbizta és hazavitte amerikai fogságából a magyar Koronát. Schneier ma a magyar "modern-ortodoxiát" jeleniti meg, ami  emigrációban született, mert a Sóá előtti Magyarországon nem volt.

 

   A hármon kivűl természetesen van még egy sor olyan zsidó, akikről nem mindenki tudja és talán olyanok is, akik maguk se tudják. Mi nem felejtjük el őket. Testvéreink ők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése