2011. szeptember 18., vasárnap

PESTI NAPLÓ (5)

 

NÉPSZÁMLÁLÁS – MA ÉS 10 ÉVE

 

  A pesti utca szokott képét mutatta. Ideges, siető emberek, rengeteg kocsma,  egykori patinás üzletek helyén olcsó zabáldák. "Együnk, igyunk, mert holnap meghalunk" – ahogy a próféta mondta. Pedig Jesája (22, 13) zsidó volt, nem magyar. A könyvesboltok stagnálnak, "ma nem lehet könyvet eladni" – mondja szomoruan egy szakértő.  A népnek ennivalóra kell a pénz és olcsó mulatságra. A maradék egyharmad izzóan gyülöli a kétharmadot,  melynek boldog egyedeit nem sikerült felfedeznünk. Inkább úgy tünik hogy mindenki utál mindenkit. Ez egy ősi magyar tulajdonság, ami sajnos a zsidó génekbe is behatolt.

 

     Kevés zsidó túrista, sokkal kevesebb mint máskor. Ez nem a nehezebb gazdasági helyzet miatt van, mivel a dollár még mindig dollár és az euró is euró, de a közérzet nyomott és Magyarország hire a világban rosszabb mint amit a valós helyzet megérdemelne. Ebben kétségtelenül része van a ballib sajtónak, amit a kormánynak eddig nem sikerült elhallgattatni.

 

    A zsidóság problémája most nagy általánosságban az, hogy -  nincs zsidóság. Vannak  zsidószármazásu egyének; vannak tüzijátékok, "ünnepi hetek" és fesztiválok, sikszék a Dohányban – de nincs jiddiskeit. A "rabbik" a pocsolyában dagonyoznak (ez most egy divatos szó a kertészet világából) , gój rabbit avatnak fel, de a hivatalosan 13 ezer fönyi zsidóságból alig 4-5 ezer van jelen. A legendás 100 ezerre csak a pénzt vette fel a Sip utca, aminek most befellegzett. . .

 

Ezért jó, fontos és okos dolog  Feldmajer elnök elkésett felhivása a zsidókhoz, hogy a jövő hónapban tartott népszámláláson ne tagadják le zsidóságukat, hanem jegyeztessék azt be. Ne úgy legyen mint tiz évvel ezelőtt, amikor Tordai elnöksége és az   elmaradhatatlan üv-ig országlása idején a mazsihisz hallgatott mint az a bizonyos termék a fűben és még másoknak sem engedte meg hogy felrázzák a zsidókat gyáva tunyaságukból.

     E sorok irója annak idején térdenállva könyörgött a Mazsihisz botcsinálta vezetőinek, hogy kongasság meg a vészharangot és tegyenek valamit. Az eredmény nulla, mert ez ártott volna az elnök úr üzleteinek (Apeh) és az üv.ig kisded játékainak.

  A végén megengedték hogy az utolsó héten egy cikket irjunk az Új Élet-ben. Ez volt az egyetlen kései hang amely kérte: mondjuk és irjuk hogy zsidók vagyunk. Az eredmény ismeretes.

 

     Ezért jó és fontos hogy az elnők most – bár késve – kirukkolt a felhivással,


Ami igy szól:

 

Ne legyen titok a vallási hovatartozás

MTI / Mazsihisz


Az egyházak a vallási hovatartozás megválaszolása mellett kampányolnak a népszámláláskor; arra, hogy ki melyik felekezethez tartozónak érzi magát, nem kötelező választ adni, az egyházak azonban azt szeretnék, ha minél többen felelnének erre a kérdésre október 1-31. között.

 

  Ez a 2-3 sor volt az MTI közleménye.

 

Utána jön Feldmájer a mazsihisz honlapján:



"Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke azt mondta: napokon belül közzétesznek egy felhívást, amelyhez külön weblapot indítanak. Megemlítette, hogy a Mazsihisz infrastruktúrájával segítséget nyújt a népszámlálásról érdeklődőknek, lehetővé teszik azt is, hogy a hívek az egyes hitközségeken az internetes bevalláshoz segítséget kapjanak. Aki igényli, ahhoz a Mazsihisz megbízottjai laptopokkal kimennek, hogy az interneten keresztül tölthessék ki a népszámlálási íveket. Ez utóbbi lehetőség vonatkozik majd a kórházakra, szociális otthonokra - mondta Feldmájer Péter.

Tapasztalataik alapján utalt arra, hogy az idős emberek egy idegen számlálóbiztosnak nemigen nyílnak meg, de ha ismerős megy hozzájuk a hitközségtől, az segítséget jelenthet a számukra. A kampányuk elsősorban az interneten zajlik majd, az írásos anyagok kiküldéséről rövidesen meghallgatják szakembereiket, s hamarosan döntenek. A Mazsihisz a népszámlálás kérdésében "a lehető legszélesebb zsidó összefogást szeretné", ezért megkísérelnek lehetőleg minél több zsidó szervezettel összefogni. Ez volt a témája a mai Magyar Zsidó Kongresszus elnökségi ülésének is.
"

                                                                   ***

      Eddig a legfelsőbb elnöki kézirat. Nem baj ha naivnak tartanak bennünket, csak azt nem szeretjük ha hülyének néznek. A rejtély megfejtése az első  sorokban van eltemetve (már megint a temető!...) ami az MTI közleménye. Ebben az egyházak, vagyis a katolikus, a református és az evangélikus egyházak vezetői felhivják hiveiket, ne tagadják le vallásukat.

Utánuk kullog a Judenrát elnöke, aki ezidáig az ügyben semmit nem tett, pedig a népszámlálás két hét mulva kezdődik. A Mazsihisz szolgamódon lemásolja a többi egyházfő felhivását . . . 

A szerk-

 

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése