2011. szeptember 15., csütörtök

PESTI NAPLÓ (4)

 

    ELADTÁK AZ ORTODOXIÁT A SIP UTCÁNAK?

 

      Már Pesten hallottuk, a mult héten, hogy a régi patinás de tagjafogyott ortodoxia vészhelyzetben van. Már mindent eladtak, nincs pénz semmire, mindent felemésztett a bukásra itélt sikertelen iskola és New-Yorkban ugrásra készen áll az ismert szemétzacskó-gyáros, hogy elfoglalja a szerinte őt megillető elnöki széket.

 

     Gondoltuk, milyen kár hogy  a nagy elődök áltak véres verejtékkel fenntartott és világszerte fogalommá vált "Dob utca" most fogja "beadni a kulcsot", amikor végre valóban autonómmá válhatna és állami támogatást kaphatna, a fojtogató neológ medve "segitő" ölelésétől szabadulván; amikor végre van egy tehetséges és odaadó rabbija, aki tudja a feladatát és nem rángatják dróton az amerikai zelóták örökösei.

 

    Most derül ki hogy a helyzet még ennél is rosszabb. A beteg elnök, aki féllábbal már Amerikában van, eladta az ortodoxiát a Sip utcának, konkréten Feldmajer elnöknek, aki "hajlandó"  a csödtömeget átvenni és már ki is nevezett egy csődgondnokot, Székely Gábor személyében, aki már ott űl a Dob utca 35-ben és "vizsgálja a helyzetet". A Sip utca állitólag hajlandó "átvállalni" az ortodoxia adósságait és fenntartani – meddig? – a csődiskolát, amelyben kevesebb gój gyerek tanul mint a Scheiberben és összehasonlithatatlanul kevesebb mint a Lauderban, amely szintén zsidó iskolának nevezi magát.

 

    Mivel a halottnak még nő a szakálla néhány napig a beállott halál után – az ortodoxia intézményei egyelőre müködnek mintha mi sem történt volna, A Hannában esznek a túristák (kivánatos délután háromig), a sakter vág, a hússzék müködik és mellette gyakran lehet tejet és tejterméket kapni. A kis templomban reggel-este minjen (reggel maximum 15- 17 fő, többsége külföldi), a rabbi misnájeszt tanul  - magyarul! - akkor is ha csak 2-3 hallgató marad. Elhiresűltek esti Heti szidra előadásai, szintén magyarul, amelyek sokkal látogatottabbak. Nagy kérdés marad e a rabbi ha neológ "felügyelet" alá kerülnek. Szerintünk kell hogy maradjon: ha Rákosit kibirták, akkor a kopasz diktátor sipuccai epigonjait is ki fogják birni.

 

    A magyar ortodoxia hivei világszerte kell hogy figyelemmel kisérjék ami most a Dob utcában történik. A helyzet nehéz, de ki kell mondani: az ortodoxia nem  eladó.Nehogy beteljesedjen rajta a  jesájai prófécia hogy "ingyen lettetek eladva..." (Jes. 52, 3).

 

(Folyt.köv.)

 

         VASÁRNAP: GÓJ KÉPZŐDMÉNY AVATÁS AZ OR-BAN

 

      Ebben az a szomorú szenzáció hogy az illető fafej, aki nem-zsidó mama gyereke, közel tiz évig tanult  az un. rabbiképzőben, közben be is tért és most vasárnap avatják rabbivá a Bérkocsis utcai Or-ban. Mindenki tudja hogy  nem tud semmit, mindenki tudja hogy ez  egy előre látott és biztositott baki, de felavatják, mert az orzsének bizonyitani kell.

 

    Mi  a baj ebben? Hiszen leküldik valahová Szlovákiába, ott lesz a szegény magyarul beszélő zsidóknak szórvány rabbija, nem lesz szem előtt, miért is ne?

 

    Azért is ne, mert ez egy veszélyes precedens. A Sipuccai betéréseket sehol a világon nem ismerik el – többek között  a  Bét Din összetétele miatt – és most lesz egy "rabbi" aki - - - gój. Ez eddig nem volt. Eddig volt a csaló gój, akinek majdnem sikerült, de hála Istennek leleplezték és ő eltünt a balfenéken, miután előbb stilusosan jezsuita prédikátor lett belőle. Van még egy-két kétes "rabbihelyettes" és van a pulyka aki Pávának képzeli magát. Most megnyilt a kapu a gój rabbik előtt. Erre még Áron Chorin sem gondolt.

 

    Az orzse, illetve a Ferenc Jóskás rabbiképző még élő végzettjei, világszerte kell hogy felemeljék hangjukat és tiltakozzanak a blaszfémia ellen. Ilyen képződményt még nem produkált a "képző" fennállása óta. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése