2011. április 26., kedd

Mások mondják – a zsidó pászkáról

Macesztörténelem:
 kivonulás, forradalom, koncentrációs tábor

Idén Amerikában mintegy 5400 tonnát adtak el a "kovásztalan kenyérből".  – irja az ATV 

 

 

A kovásztalan kenyérhez, a maceszhez ma könnyen hozzá lehet jutni bármelyik élelmiszerüzletben - kapható a hagyományos verzió teljes kiőrlésű lisztből, vagy helyi jellegzetességként csokoládéba mártva, mézes tésztaként elkészítve, (ami persze nem kóser - a szerk.) nagy vagy kis méretben, szögletes vagy kör alakban, kézi készítésű vagy gyári változatban és akár gazdaságos „óriáscsomagolásban” is. A macesz tagadhatatlanul hosszú utat tett azóta, hogy az Egyiptomból kivonuló zsidók először készítették, egyfajta hosszan eltartható úti eleségként – persze szigorúan „felsőbb útmutatás” alapján.

Korábban a maceszt gyakran galamb, valamilyen állat vagy virágformájúra sütötték, sőt olykor – az egyiptomi fogság emlékére – láncot formázott. Aztán a rabbik egységesítették az eljárást és a formát, részben praktikus okok miatt. (A díszítés és az extravastagság ugyanis lassítja a sütés folyamatát, illetve lehetővé teszi az erjedést, ami a maceszt viszont kovászos kenyérré teszi. Néhány észak-afrikai zsidó közösségben a macesz olyan vastag volt, hogy evés előtt szét kellett morzsolni.) A vékony és díszítetlen macesz lett a szabályos, amit át is szurkáltak, hogy ne emelkedjen fel a tészta a sütőben.

A középkori pékségekben készített macesz kör alakú volt, és ez a formája a 19. századig megmaradt. Egy jól ismert középkori pékség a franciaországi carpentrasi zsinagógánál volt, félórányira Párizstól. Ez volt Franciaország legrégebbi zsinagógája, 1367-ben épült, és péksége 1789-ig készítette a maceszt, ám a forradalom miatt le kellett húznia a rolót. Ugyanis a forradalmárok azt követelték – sikerrel –, hogy a macesztészta keverésére használt két fém serpenyőt olvasszák be, és hadianyag készüljön belőlük.

Mindenesetre, ahogy a zsinagóga pékségének fenti példája mutatja, a zsidó közösségek minden pészach alkalmával ellátták tagjaikat macesszel – a világ bármely részén. Például Amerikában 1819-ben például a She’arith Yisrael egyházközösség három gondnoksága körülbelül 54 kilogrammnyi „maceszmegrendelést” teljesített a hitközség tagjainak, 8,22 dollár értékben. Az otthoni közösségektől távol tartózkodóknak viszont maguknak kellett maceszról gondoskodniuk. Így tett a clevelandi Joseph Joel is, aki az amerikai hadsereg katonájaként a virginiai Fayette-ben állomásozott 1861-62 telén és tavaszán. Húsvét alkalmával ő és zsidó társai engedélyt kaptak a parancsnokuktól, hogy Cincinnatiba küldjenek maceszért. Mivel a vonat időben befutott hét hordónyi macesszal, meg tudták tartani a széder estét.

Egy orosz zsidó katona pedig, aki 1905-ben az orosz-japán háborúban szolgált, úgy emlékezett vissza egy széder estére, hogy legnagyobb meglepetésükre nem zsidó kapitányuk közel két kilogrammnyi maceszt hozatott a 13 zsidó katona számára. Háborús időkben, katonaként, vagy a koncentrációs táborok foglyaiként a zsidók mindig úgy imádkoztak a túlélésükért, hogy Isten tekintsen le rájuk, mert bár szívesen megünnepelnék a pászka ünnepét, fáj a szívük, hogy erre most nincs módjuk, de Isten tartsa meg őket életben, szabadítsa meg és gyógyítsa meg őket, hogy továbbra is szolgálhassák Őt teljes szívükből.

Az első nagy változás az évezredes maceszkészítésben 1850-ben történt, ugyanis beindult a gyártás gépesítése. Kezdetben egy kicsit haboztak az új gép bevezetésével kapcsolatban, de amikor Anglia vezető rabbija megerősítette az amerikai zsidókat, hogy a géppel sütött macesz is megfelelő, a maceszkészítő gépek megjelentek az Új Világban is. 1908-ra egy New Yorki pékség már évente közel egy millió kilogrammnyi maceszt árusított ki. Az 1880-as években az Every Evening című helyi újság a Delaware állambeli Wilmingtonban beszámolt arról, hogy a kovásztalan kenyér egy nagy ostyaszerű kétszersült, a tengerészek kétszersültjére emlékeztet, átmérője 25 cm, magassága körülbelül 2 mm. Philadelphiában állítják elő, és 60-100 darabot tartalmazó hosszú tekercsekben árulják. Kovász és élesztő nélkül készül. Teljesen ízetlen, lisztet és vizet tartalmaz. 1950-ben a The New York Times adott ki macesszel kapcsolatos adatokat. Március 23-án a Macy’s üzlet, a legnagyobb húsvéti ételeket gyártó cég, négy féle maceszt forgalmazott, a 24 centbe kerülő 34 dekástól egészen a az 1,24 centbe kerülő 2 kilósig. Az USA-ban az idén mintegy 5400 tonna maceszt adtak el.

atv.hu / JPost

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése