2011. április 15., péntek

HOGYAN LEGYÜNK ZSIDÓK? (10)

 

PESZACHKOR NEM VENDÉGESKEDÜNK!

 

    Peszachkor, a kovásztalan kenyér (mácesz) ünnepén, amely a világon nyolc napig tart (Izraelben egy nappal kevesebb) – egy hagyományhű zsidó ember nem vendégeskedik, mivel nem tudja, hogy a vendéglátónál kitakaritották-e a chámécot (kovászost) és amivel kinálják, megfelel-e a peszachi kritériumoknak.

 

  Ez persze egy zsidó vendéglátóra vonatkozik. Egy nem-zsidónál évközben sem kóser és legfeljebb egy pohár vizet lehet meginni, vagy gyümölcsöt lehet enni – ha lemossuk és a szeleteléshez nem használjuk a vendéglátó edényeit (kését, tányérját). Persze lehet plasztiktálon, plasztik késsel, ami egyszeri használatra van, de a dolog kellemetlen, vagyis ciki, ahogy ma mondják azok, akik jobban tudnak magyarul mint mi.

 

 A legegyszerübb és legjobb tehát nem vendégeskedni peszachkor, vagy ha igen – elháritani a kinálást, ilyen vagy olyan kifogással, hogy meg ne sértsük a vendéglátót, akinek – meglehet – fogalma sincs miért nem eszünk. Ilyen esetben szabad füllenteni is – "a béke kedvéért" és ez nem számit hazugságnak.

 

 Vallásos zsidók még rokonoknál sem esznek, csak, diót, mógyorót, vagy olyan dolgokat amiket le lehet hámozni.

 

    Olyan ismert vendéglátóipari egységeknél, ahol van megfelelő kósersági felügyelet (valódi rabbival, istenfélő másgiácchal – ilyen van ma pesten kettő-három – lehet enni. Ha muszáj. A legjobb otthon – ha megfelelően kitakaritottuk a lakást és csak peszachra alkalmas, kóser élelmiszert használunk.

 

Figyelem! Ha még nem adtuk el a chámécot – ezt megtehetjük Weiszberger rabbinál (Dob utca 35) vagy a Chábádnál (Károly krt 20).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése