2011. április 29., péntek

HOGYAN LEGYÜNK ZSIDÓK, HAMÁR ANNAK SZÜLETTÜNK?(11)

 

    PÉNTEK ESTI GYERTYAGYUJTÁS – NŐKNEK  

 

  MA – 19.32 – KÉSŐBB TILOS, MERT  MÁR BEJÖTT A SÁBBÁT

    

A szombatfogadó, péntekesti gyertyagyujtás, a zsidó nők privilégiuma, előjoga. EZ a három specifikus női micva egyike és a szombat fényei idillikus békességet árasztanak a zsidó házakban. Ez a jó zsidó házasság – egyik – titka és ezért irigylik mások a zsidó nőket.

 

   A Halacha előirásai szerint férjes asszonyok gyujtanak gyertyát  - (zsidó!) férjük jelenlétében. Haszidoknál szokás, hogy  hajadon lányok is gyujtanak gyertyát – egyet – mihelyt el tudják az áldást mondani. Férjes asszony két gyertyát gyujt, vagy többet, aszerint hogy hány gyereke van.

 

  A sábbát fényei nem férnek össze a rádió hangjával és/vagy a tévé villogásával. Ez két  homlokegyenest ellenkező médium. Péntek este kizárjuk házunkból a külvilágot és szellemi életet élünk a szombat fényei mellett.

Tehát ma estefelé – 19 óra 32 perckor (vagyis 2 perccel fél nyolc után, a háziasszony meggyujtja a gyertyákat és elmondja az áldást:

 

   BÁRUCH ÁTÁ ÁDONÁJ, ELOHÉNU MELECH HÁOLÁM, ÁSER KIDSÁNU BÖMICVOTÁV VÖCIVÁNU LÖHÁDLIK NÉR SEL SÁBÁT KÓDES.

 

HÉBER ERDETIBEN:

ברוך אתה ד', אלוקינו מלך העולם, אשר קדשנו במצוותיו וציוונו להדליק נר של שבת קודש.

Magyarul:  Áldott vagy te, örök Istenünk, a világmindenség ura, aki megszentelt bennünket parancsolataival és meghagyta, hogy meggyujtsuk a szent szombat fényeit.

 

          SÁBBÁT SÁLOM  * שבת  שלום

 

 

Szerk. üzenetek:

Imoan-nak: Feltettél egy fontos kérdést, amire nem értünk rá Peszách előtt válaszolni és a mail elveszett. Kérünk, küldd el a kérdést még egyszer és csatold mail cimedet. A szerk.

 

Többeknek: Gyalázkodó maileket és névtelen "véleményeket" nem közlünk. Aki választ akar kérdésre – küldje el nevét, cimét, telefonját és mail cimét

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése