2011. január 6., csütörtök

MAGYAR "ZSIDÓ" VALÓSÁG: MIÉRT NEM MEGY BE JISZRÁÉL MÉIR LAU, IZRAEL V. ORSZÁGOS FŐRABBIJA A "DOHÁNY" TEMPELBE?

 

EZT MONDJA A HALACHA:

 

ZSIDÓ TEMPLOMBA -
AHOL SZOMBATOT SZEGNEK -
 TILOS ZSIDÓNAK BEMENNI !!

 

     Találós kérdés: miért rendezi a Mazsihisz a gettó-felszabadulás megünneplését, január 18-án, a farkasorditó hidegben, kint az utcán és nem bent a Dohányban, amely "Europa legnagyobb zsinagógája" és ujabban koncert-terme?

 

    Azért kedves hittestvéreim, mert a meghivott Jiszráél Méir Lau, v. országos izraeli főrabbi és jelenleg Tel-Aviv-Jafó főrabbija – nem hajlandó a Dohányba bemenni!

 

     Ez az amit a főrabbi a meghivók ( Zoltai Gusztáv és samesza) felkérésére válaszolt, amikor azok nemrég Tel-Avivban meghivták Lau Főrabbit, aki jelenleg a Jád Vásém elnöke is – jöjjön el és legyen vezérszónoka az idei felszabadulási ünnepségnek.

 

    De miért? – kérdezte a samesz, úgyis mint főrabbija az emlitett  "legnagyobb"nak és Lau rabbi csodálkozott hogy nem tudják:

 

    A halacha szerint, amit nemzedékünk nagyjai, köztük R' Mose Feinstein, a világhirü poszék is, pászkenoltak és megerősitettek, egy olyan  ZSIDÓ templomba, amelyben szombatot szegnek – orgonával vagy bármi mással – egy zsidónak ugyanúgy tilos belépni, mint egy más,  bálványimádó, faragott képekkel telirakott imaházba.

 

  A  meglepett küldöttség megtörölte az orrát és úgy döntött, hogy akkor  az ünnepség az utcán lesz, az un. Herzl téren. Ebbe Lau főrabbi beleegyezett. A Mazsihisz-honlap  bölcs szerkesztője kéri az ügyfeleket, jöjjenek fejfedővel. Ehhez nyugodtan hozzá lehet tenni a meleg alsót és a fülvédőt is.

 

 MÉG MINDIG A DOHÁNY...

 

    FEINSTEIN és Lau ide vagy oda, a Dohányhoz "kellemes" emlékek fűznek bennünket. Egyszer voltunk ott, 44'-ben, október 16-án, amikor a nyilasok tereltek oda be bennünket. Akkor, ifju és bohó lévén, nem tudtunk a rabbinikus tilalomról, nem jártunk oda, de nem tudtuk, hogy tilos a bemenet. Amikor, három napos böjt után, bejött egy rendőrtiszt, felment a szószékre és bejelentette, hogy "most hazakisérik magukat", egy emberként orditotta a kb. 3000 fönyi "közönség", hogy "Éljen Magyarország", "Éljen Szálasi"!

 

       Azóta is szégyelem magam. Otthon, a csillagos házban, belenéztem a tükörbe és megkérdeztem apát: mond, mi, magyar zsidók, tényleg ilyen hülyék vagyunk?

 

Válasz nem volt. Apát kellemetlenül érintette a kérdés, mert ő is szokott magyarkodni, de akkoriban, 44' őszén, már leszokóban volt erről.

                                                        *

      De azért nem mindenkinek tilos a bemenet a "legnagyobb" orgona ültetvényre. Énekeseknek, zenészeknek, hegedüsöknek (nemcsak a háztetőn), minden féle és fajta ripacsoknak, esetleg táncosnőknek (miért ne?), szabad a bemenet és igy lassan lassan és fokozatosan, elveszti "a Dohány" zsidó templom jellegét.

Példa erre a tegnaptól meghirdetett koncert, ami a Bazilikából indult el, és most érkezett el a Dohányba. Március 20-án lesz, de már most hirdetik, hogy ime:

 A  Szent István Bazilikában indult útjára még 2009-ben a művész egyedülálló 100 templomi jótékonysági koncertsorozata egy hatalmas összefogás megvalósításának jegyében, melynek célja, hogy több nemes ügy érdekében, segítő kezet nyújtson Mága Zoltán világhírű hegedű-virtuóz.

    Most a csodálatos Dohány utcai zsinagógába érkezik ez a fontos küldetés.  A templom - Isten háza, ahol minden ember egyenlő, ahol minden lélek ugyanolyan fontos! Itt otthonra lel a szív, magasztos hangulatban megnyílik a lélek. Eggyé válnak, közösséggé válnak a jelenlévők. Megszűnik minden baj és bánat, egy kis időre csodálatos béke költözik a Földre…."

   Ezt a "csodálatos" blablát olvashatják tegnaptól, azok aki szellemi táplálékukat a Mazsihisz honlapjáról szerzik be. Az egész olyan mint egy április elsejei tréfa, vagy esetleg Purim-spil (hiszen Purim napján lesz megtartva). Hogy a pénz milyen "jótékonyság"ra megy, azt egyelőre nem lehet tudni, de a Bazilika mint inditó forrás, kinos emlékeket ébreszt: ott mondta el a kőrösi elnők, azt az "örök igazságot", hogy Trianon rosszabb volt mint a Holokauszt.

 

  Érdekes lenne tudni, hogy Lau főrabbi, a Jád Vásem elnöke, (aki hét éves korában volt Buchenwaldban), ismeri ezt a "kinyilatkoztatást"?... Vagy azt hogy a fővédnökséget nem más mint a hercegprimás vállalta – milyen megtiszteltetés. . .

    

Ui. A legérdekesebb – és legfelháboritóbb – hogy a fenti szégyentelen blabla a "hatalmas összefogásról", nem egyébb mint egy fizetett hirdetés, amelyet a bölcs szerkesztőhölgy, D. Andrea, szószerint hozott, a hibákkal együtt! A potom olcsó helyárak (4800 és 3200 ft) biztos tömegeket fognak vonzani és ennek érdekében a hir(detés) most Purimig fent lesz, ami nem kevesebb mint 2 (két) hónap! Ha még a V.Zs. féle jegyiroda lenne- akkor a dolog a családban maradna – de a Jegy.hu, online jegyiroda – milyen nepotizmus rejtőzik e mögött?...

 

    A "megtiszteltetést" nem mi találtuk ki. Ezt a jegyiroda irja hirdetésében és a mazsihisz honlap átveszi, mert valóban megtiszteltetésnek veszi a biboros "védnökségét". Azt viszont, hogy " Megkérjük kedves férfi vendégeinket, hogy fejfedőt legyenek szívesek magukkal hozni.", ami a hirdetésben szerepel, mint elementáris tiszteletadás a zsidó templomnak – Andika kihúzta. Neki ez nem fontos...

 

  Nézhetünk a tükörbe és szégyelhetjük magunkat!                                                  

     

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése