2011. január 16., vasárnap

AKI 1943 NYARÁN ÁTMENTETTE A BELZI REBBET A GALICIAI GETTÓBÓL BUDAPESTRE - EGY MILLIÓ PENGŐÉRT - - -(1)

 

GERECZ LÁSZLÓ, M. KIR.

VEZÉRKARI TISZT -

BRAZILIÁBAN ÉL

 

  1945 elején, Magyarország szovjet megszállásakor, Ausztriába menekült, majd a hálás belzi haszidok segitségével – dél-amerikába került, ahol sikeres üzletember lett belőle.

 

     Az Izraelben és világszerte élő sok-sok tizezernyi belzi haszid nem tudja, hogy a dinasztia megmentését és a belzi haszidizmus mai létét – egy magyar vezérkari tisztnek köszönhetik, akinek a neve ismeretlen (volt eddig) és akinek a háboru után, immár 66 éve, nyoma veszett.

 

     Most, egy véletlen folytán kiderült: a tiszt – Gerecz László - magyar királyi vezérkari tiszt volt, aki katonai rendszámu kocsiján hozta át a rebbet, rabbi Áháron Rókéáchot, és testvérét, Mordechájt, a bilgoráji rabbit (a jelenlegi belzi rebbe édesapját) a galiciai Bochniai gettóból. Ezért három pesti zsidó által összeadott egy millió pengőt kapott. A három, ortodox zsidók, egyikük Salgó József vaskereskedő volt.

 

 A rebbe és testvére öt hónapot töltöttek Budapesten, miközben a németek követelték hogy a magyarok adják őt ki. 1944 január 17-én, két hónappal a német megszállás előtt, sikerült a testvérpárnak tovább menni Budapestről, az akkori Palesztinába, miután az angolok, a Szochnut nyomására, megadták a soronkivüli certifikátot.

 

    A rebbe és testvére egész családja odaveszett a leigázott Lengyelországba. A rebbe ekkor beteg és gyenge volt. Testvére Tel-Avivban újra nősült és fia született. Ez Jiszáchár-Dov Rokéách, aki a dinasztia egyik rebbéje után kapta a nevét. Már kisgyerek korában beiktatták – nagybátyja  halála után – mint belzi rebbét, aki a Jenuka ("csecsemő") elnevezést kapta és egy idős haszidokból álló bizottság "segitett" édesanyjának a nevelésében.
 
Ma  ő az egyik legnagyobb haszid tábor feje – mindezt egy magyar vezérkari tisztnek köszönhetően.

 

(Folyt.köv. további részletekkel)

 

   

1 megjegyzés:

  1. Tisztelt Krausz úr,

    Érdeklődnék, hogy a bejegyzés ígért folytatása mikor következik, továbbá kérem segítségét, hogy honnan származik az információ, hogy Áháron Rokéách menekítését Gerecz László végezte.

    VálaszTörlés