2011. január 23., vasárnap

MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG: MOLIERE VIGJÁTÉK A ZSINAGÓGÁBAN

MIÉRT OBSITOLTÁK A TÁBORNOK-SAMESZT?

 
A "RABBIK"NAK ÉRDEMES BEMAGOLNI A "Káddis dörábbánt" . AKI TUDJA BETÉVE AZ LESZ ÚJ TÁBORI FÖRABBIJA A NEMLÉTEZŐ HADSEREG NEMLÉTEZŐ ZSIDÓ KATONÁINAK ( HELYETTESE, ALEZREDESI RANGBAN, EGY GÓJ volt ANNO) *  KI KÉPVISELTE A ZSIDÓKAT ORBÁNNÁL?

 

A mult héten Orbán Viktor miniszterelnök meghivta az egyházak képviselőjét, hogy egyeztessen velük, vagyis elnyerje támogatásukat, a soros Eu elnökség ügyében. Ki képviselte a zsidóságot ezen a találkozón? Ez "természetesen" attól függ hol olvasunk erről, milyen szemüvegen keresztül nézzük a dolgot.

Például, az Emih honlapján ezt olvashatjuk:

 

Orbán Viktor miniszterelnök találkozóra hívta a magyarországi egyházak vezetőit, hogy az Európai Uniós soros elnökséggel kapcsolatos ügyekben egyeztessen velük. A megbeszélésen a történelmi egyházak és egyházi szervezetek vezetői találkoztak a miniszterelnökkel és a kormány több tagjával. A magyarországi zsidó közösségeket az EMIH részéről Köves Slomó rabbi, a Mazsihisz részéről Feldmájer Péter képviselte.


"A témák között szerepelt a társadalmi integráció szükségessége, a család védelme, valamint az Európai Unióban is fellépő demográfiai problémák. Emellett szóba került az egyházak szerepvállalása különböző társadalmi problémák megoldásában. Ennek kapcsán felmerült, hogy az egyházi szervezeteket a civil szférától bizonyos szempontból - például az adománygyűjtés terén - elkülönítve kellene kezelni, több támogatást adva nekik.

"A zsidóságot szervesen érintő kérdések között szó esett arról, hogy az Unió több országában tervezik a kóser vágás betiltását. Ennek oka, hogy ez a metódus nem felel meg az európai normáknak. A résztvevő zsidó vezetők kérték a miniszterelnököt, hogy próbáljon meg közbenjárni a hagyományos, tórai előírásoknak megfelelő állatvágás érdekében. Kiemelték, hogy ez a módszer pontosan ugyanolyan humánus, mint az Unió által előírt.

"A megbeszélés végén Orbán Viktor miniszterelnök köszönetét fejezte ki az összegyűlt egyházi vezetők együttműködéséért.

   

    Tehát Köves rabbi az Emihtől és Feldmajer elnök a Mazsihisztől, képviselték a zsidókat. A fő téma a kóser vágás, a "sechita" volt.

   Ezzel szemben a mazsihisz honlapján ez a szöveg található:


"Egyházi vezetőkkel tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök

A cigányság integrációja, a demográfiai helyzet és a diszkriminációmentesség fontossága is téma volt Orbán Viktor miniszterelnök és egyházi vezetők hétfői budapesti találkozóján.



A megbeszélésről Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője közleményben tájékoztatta az MTI-t, amelyben azt írta: Orbán Viktor, az EU soros elnökségét adó Magyarország miniszterelnökeként megbeszélést folytatott az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának, az Európai Püspöki Karok Bizottságának, az Európai Egyházak Konferenciájának, magyarországi egyházi szervezetek és a magyarországi történelmi egyházak vezetőivel. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét a megbeszélésen dr. Feldmájer Péter a szövetség elnöke képviselte.

A megbeszélés résztvevői egyetértettek abban, hogy kiemelten kell foglalkozni a család és az európai demográfiai helyzet ügyével. Fontos feladatnak nevezték továbbá a cigányság integrációját, amelyben az oktatásra és a munkahelyteremtésre hárul kulcsszerep - tájékoztatott a szóvivő, hozzátéve, hogy kiemelt értéknek nevezték a diszkriminációmentességet, a hagyományok tiszteletben tartását, valamint azt, hogy a különböző európai regionális programoknak a gazdasági mellett lelki, kulturális tartalmuk is legyen
"

        Vagyis cigány integráció. A kóser vágásról nincs szó, Köves rabbi – jok, mint Málta.

 

    Ez a különbség, többek között.

 

   SZINHÁZ A ZSINAGÓGÁBAN
 
Különleges helyen, a zalaegerszegi zsinagógában is játszani fog a Hevesi Sándor Színház. Egy Moliere-vígjátékot mutatnak be, a jövő héten. Besenczi Árpád színházigazgató azt mondta, hogy újabb és újabb játszóhelyek után néznek, mert egy nagyszínháznak szüksége van stúdióra is. "
    
A mult héten ezt a hirt találtuk egy magyar internet site-on- A hely valóban "különleges", egy zsidó templom amelyben Moliere vigjátékot mutatnak be, de a példa adott: ha a Dohányban, ahová Lau főrabbi "a lábát nem teszi be", koncerteket adnak énekesnőkkel, egész héten nincs minján (csak a kis templomban) és szombaton alig harmincan lézengenek ott), de orgonálnak rendületlenül és ezzel szombatot szegnek – akkor miért ne lehetne Moliere Zalaegerszegen?
   
Nem tudjuk  van-e khile Egerszegen, vannak-e ott marannus zsidók (biztos vannak). A mazsihisz naptárban közölt "adattárban", a helység, mint a többiek, hat sorral szerepel. Ebből megtudjuk hogy az elnök Siklósi Miklós; "Imaház" az Eötvös utca 3 szám alatt van, és "előzetes bejelentkezéssel látogatható". Ehhez adva van egy telefonszám is.

   Úgy látszik Moliere  előzetesen "bejelentkezett"...

                  
KÁDDIST A SAMESZ UTÓDJÁRA...
    
Magyarország már hires ország volt az elmult század első harmadában is. Ekkor irta a londoni Times, hogy ez egy furcsa ország (akkor még nem irták hogy "ronda kis ország", mint most) amely királyság de nincs királya; élén egy tengerész kormányozza az ország hajóját, de nincs tengere és legnagyobb antiszemitája (Imrédi Béla) egy ...zsidó.
    
Napjainkban szép "hazánk"nak nincs hadserege, de vannak tábornoki rangban diszelgő püspökei és van (illetve volt) egy tábornoki rangban pompázó "főrabbija" is, aki a nemlétező hadsereg nemlétező  zsidó katonáinak, vallási igényeit volt hivatva kielégiteni.
 
Ez a dobutcai cukrászszármazék, aki egyébkét krónikus álláshalmozó is ( a Dóhány rabbiszékétz is ő tölti be (teljesen)mig másod, illetve harmadállásban, az űv.ig. samesza és (nyilt) levélirója is.
   
Nos, ez a "vidám" fiatalember nemrég közölte, hogy a hadseregből nyugdijba vonul. (Zárójelben jön a loosen hare: Pesten a verebek csiripelik, hogy nem önszántából tette, hanem fölöttesei hivták föl figyelmét bizonyos visszáságokra és vizsgálóbizottságot, sőt fegyelmi helyeztek kilátásba, ha nem "vonul" önként. Reméljük hogy ez nem igaz, hiszen nagy chilul Hásém lenne, ha igaz lenne és mint egykor a jesiva vezető mondta egy gyanusitott bóchernek: Még igaz is legyen??!!"---)

                                                          ***

     Anyway, most az emlitett üv.ig  helyettest keres, akit a tábornok helyére, a nemlétező hadsereg nemlétező zsidó katonáinak lelki mentoraként ajánlhat az illetékes honvédelmi miniszternek (az van). Van több jelölt, de most felmerült a "moszkvai probléma", csak ellenkező előjellel (amikor ott, a harmincas években elhunyt Lewin főrabbi, a párt keresett valaki mást, akiben megbizhat, de a legjobb jelölt is lekerült a napirendről, mivel kiderült hogy... zsidó) és igy a meglévő "rabbik" között kell választani, ami nem könnyü feladat.
 
A  svihák "szenthármasság" nem jöhet számitásba és egy nyolvanon felüli rabbit még egy nemlétező hadsereg is nehezen tud alkalmazni. Igy az üv.ig, hir szerint régi bevált módszerét fogja alkalmazni: összegyüjti az állományt (beleértve azt is, akinek még be kellene térni halachikusan) és megkérdezi drámai hangon: Aki feltudja mondani a Káddis Dörábbánánt kivülről – az lesz az új tábornok! (Igy volt ez a cukrásszal is és ő tudta ( SZTG közlése, egyik novellájában).

Persze lehet hogy nem pontosan igy volt. Az is lehet, hogy az üv.ig előre megsúgta neki. Már akkor is jóba voltak, a szerencsétlenség után, meg ami a frigyszekrény előtt történt. Valóban ráchmónesz volt, de hál Istennek kiheverte.

    Anyway, pajtások, szorgalmasan biflázni a Káddist, a hosszút, a "dörábbánánt". Aki azt fujja kivülről – az kaphatja a marsallbotot, Kisebb hibák nem számitanak, Az üv.ig sem tudja jobban.

   
(Lapzártakor: lehet hogy most a jobboldali kormány leszállitja a rangot örmesterre (a zsidók számarányára nézve a nemlétező hadseregben ez is sok) és akkor majd lehet antiszemitizmust kiabálni). Addig is, aki tudja miért kötöttek utilaput a cuki lábára – irja meg blogunknak, de csak az igazat. Nehogy a sakál-kórus ismét lóóósen haret kiáltson! - - -

 

 

 

 

 

 

1 megjegyzés:

  1. Miklós :Egyetértek a tábori püspökök + rabbik ügyében. Szégyellje magát az az egyházi személy , aki ilyen szintre süllyed, minthogy ellentmondásben van a Biblia tanításával. Mint nem zsidó , kérdőre vontam lelkészemet, hogy vállalna-e ilyen posztot. Nemleges választ adott.

    VálaszTörlés