2011. október 5., szerda

VALLJUK MAGUNKAT ZSIDÓNAK!

Tisztelt Zsidó Honfitársaink! Kedves Barátaink!


A magyarországi zsidó szervezetek, vallási közösségek és civil szerveződések nevében fordulunk Önökhöz. A Magyar Országgyűlés döntése alapján 2011. október 1. és 31. között népszámlálást tartanak Magyarországon. Mindenképpen fontosnak tartjuk, hogy a népszámlálás során a magyarság és a zsidóság is hangsúlyt kapjon, mint összetartozó, és nem egymást kizáró identitások.



Úgy gondoljuk, hogy a mai magyar társadalom minden feszültsége és ellentmondása ellenére is le kell számolni félelmeinkkel. A népszámlálás során vállalnunk lehet és kell származásunkat, vallásunkat, zsidó identitásunkat. Hazánkban mintegy 100-120 ezer zsidó ember él. Zsidóságunkat mindannyian másképp éljük meg. Mégis összeköt bennünket a származás, a hagyomány, a kultúra és a történelem. Ugyanakkor egyaránt vallhatjuk magunkat magyarnak és zsidónak.

A magyarországi zsidó közösségek gyarapodó száma, közéleti aktivitása, a fiatal generációk tevékenysége azt mutatja, hogy a magyar zsidóság előre tekint, jövőjét építi. Akkor érhetünk el nagyobb és reálisabb társadalmi figyelmet, megbecsülést, ha sokaságként is meg tudjuk mutatni magunkat. Ezt szolgálja az identitás vállalása, vallásos és nem vallásos zsidók számára egyaránt.

 

(A FENTIEK A MAZSIHISZ HONLAPJÁN LÁTTAK NAPVILÁGOT.

 

EGYETÉRTÜNK. KÖZÖLJÜK. GMÁR CHÁTIMA TOVÁ .

 

A SZERK.)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése