2011. július 19., kedd

AZ ATYÁK BÖLCS TANITÁSAI(93)

            NAGY DOLOG A TÓRA

 

Nagy dolog a Tóra, mert életet ad művelőinek, mind ezen, mind a túlvilágon, amint az írva van: "Mert életet adnak [a Tóra szavai] azoknak, akik megtartják őket, és gyógyulást egész testüknek" (Példab. 4, 22) Úgyszintén írva van: "Gyógyulás lesz a testednek és felüdülés csontjaidnak". (Uo. 3,8). Nemkülönben megvan írva: "Az életfája ez [a Tóra] azoknak, akik megragadják, és akik reá támaszkodnak, boldogok." (Uo.3,18). A továbbiakban mondja: "Mert ékes koszorú ez a fejeden [mármint a Tóra] és ékszer a nyakadon" (uo. 1,9), valamint: "Ékes koszorút tesz a fejedre, díszes koronát ajándékoz neked". (Uo. 4, 9) Végezetül: "Hosszú élet van a jobbjában, baljában pedig gazdagság és dicsőség" (uo. 3,16), és "Hosszú életet, magas életkort és jólétet szereznek neked [a Tóra törvényei]". (Uo.3,2).

 (Atyák, 6,7)

 

A Misna erőteljesen kiemeli a Tóra felsőbbrendűségét, s művelőinek, illetve a parancsolatok betartóinak életet ígér. - ezen és a túlvilágon.

 

Korábban már volt szó róla, hogy a Tóra művelői olyanok, mint akik jól fektették be tőkéjüket: ezen a világon élvezik a befektetés hasznát, a tőke meg megmarad a túlvilágra...

 

 Kháti - Misna magyarázatában - idézi Éruvin traktátusát, miszerint:

"Jer és lásd, hogy az Örökkévaló viselkedése nem olyan, mint az egyszerű emberé. Ha pl. egy orvos gyógyszert rendel, az az egyik embernek használ, a másiknak viszont árthat. Ellenben az Örökkévaló a Tórát adta a zsidó népnek, ami mindenki számára életelixír, mint ahogy írva vagyon: »és gyógyulás egész testüknek«."

 

                                     ****

 

 

"...[a Tóra] felüdülés csontjaidnak..."

 

 Midrás Smuél szerint ez kizárólag a túlvilágra vonatkozhat.

A további Írás-versek is azt bizonyítják, hogy a Tóra milyen pozitív hatással van azokra, akik szorgalmasan tanulmányozzák, és törvényei szerint élnek.

"Nagy dolog a Tóra, mert életet ad művelőinek..." - vagyis értelmet ad az életnek.

 

Egy kommentátor felveti a kérdést: vajon azok, akik egy egész életet a Tóra tanulmányozásával és tanításával töltöttek el, miért oly nehéz körülmények között élnek, és megélhetésükben másokra szorulnak? Hiszen Isten ezeket kedveli, de akkor miért nem ad nekik megfelelő párnószét?

 

Erre az a válasz, hogy az Örökkévaló lehetőséget akar adni az egyszerű embereknek is, hogy részesüljenek a Tórában azáltal, hogy anyagilag támogatják a Talmud-tudósokat (Luách Erez).

 

(Folyt.köv.)

                     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése