2011. június 29., szerda

VALAMI BŰZLIK - DE NEM DÁNIÁBAN!...

 

"Visszatartja a kárpótlási pénzt a kormány"

NÉPSZAVA-HIR – EGYELŐRE – KOMMENTÁR NÉLKÜL…

 

 

Visszatartja a kormány a holokauszt magyar túlélőinek idén járó kárpótlást - tudta meg az Index. Tavaly és tavalyelőtt is mintegy 30-30 ezer forintot kaptak mindazok, akik túlélték a holokausztot. A pénzt pészachkor - az egyiptomi kivonulás ünnepe, általában áprilisra esik - küldte ki a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök), idén azonban hiába várta az összeget a mintegy 9200 idős érintett.

 


A kárpótlást egy 2007-es kormányhatározat alapján fizeti a magyar állam azoknak, akik a holokauszt idején magyar állampolgárok voltak. A kárpótlás jogalapja a magyar államra szállt úgynevezett uratlan vagyon, vagyis azon zsidó polgároktól elkobzott javak összessége, amelyeknek örököseit lehetetlen megállapítani. Összesen 21 millió dollárt különítettek el kárpótlási célra, ezt az összeget pedig öt év alatt kell kiosztani. A pénz 60 százalékát 2008-ban egy összegben átutalta az állam az elosztásért felelős Mazsöknek. A maradéknak legalább a felét idén kellett volna utalni, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) azonban visszatartja a pénzt.

 

 

A kárpótlási pénz eddig kifizetett részének a kétharmada ugyanis New York-ba került (ilyen arányban élnek külföldön a jogosultak), ott tovább osztották, ám az ezzel kapcsolatos elszámolást a minisztérium nem fogadja el. Az összeg azért került külföldre, mert a Mazsök szerződést kötött a Claims Conference nevű New York-i szervezettel arról, hogy a nem Magyarországon élő jogosultakat felkutassák és a pénzt eljutassák nekik. A Claims Conference a legnagyobb ezzel foglalkozó szervezet a világon, a szerződést magyar részről Feldmájer Péter és Zoltai Gusztáv, a Mazsök kuratóriumának társelnökei írták alá.

A New York-ból érkező elszámolási papírokat azonban a minisztérium nem fogadta el, a KIM ezzel egyidejűleg visszatartja a soron következő részletet. A Mazsök abban bízik, hogy a kormány az idei támogatásnak legalább az egyharmadát átutalja majd a magyarországi zsidó túlélőknek. Eközben a magyar kormány és a zsidó közösségek kapcsolatairól egyeztetett Izraelben a KIM közigazgatási államtitkára. Gál András Levente a "párbeszéd szélesítésének lehetőségeiről, valamint a nemzetközi és hazai zsidó kárpótlási ügyek állásáról" tárgyalt nemzetközi zsidó szervezetek vezetőivel a hétvégén Tel-Avivban.

Népszava-információ  (Index, Sófár)



MIT  CSINÁLT A MAZSŐK (A MAZSIHISZ FEDŐSZERVE, z.g. TÁRSELNÖK) A HÁROM ÉVVEL EZELŐTT KAPOTT 60%-KAL? Kinek kamatozik? Mire forditják a kamatokat? Miért nem fogadta el a minisztérium a new-yorki zsidó elszámolást.?

MEGTUDJUK ÉS KÖZÖLJÜK.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése