2012. április 19., csütörtök

Magyar zsidó valóság(?)

 

HA MEGFESZÜL – AKKOR IS SVIHÁK

 

    Komoly vetélytársa támadt a héten a kis sviháknak, akit az  a "megtiszteltetés"(?) ért, hogy eljött hozzá néhány him és nőnemü gálech, hogy tőle zsoltárokat tanuljanak, az együttélés szellemében és Solymosi Eszter emlékére. A következő  összeborulást, ha egyáltalán lesz – valószinüleg Tiszaeszláron fogják tartani, ahol Sándor Iván ("A vizsgálat iratai") szerint még 30-35 évvel ezelőtt is hittek a vérvádban.

 

    A héten zsidók alig voltak jelen ujbudán, kivéve néhány berendelt sámeszt és a székén kinosan feszengő sógort, aki nem tudta hová tenni magát szégyenében. A hatalmas feszületről szomoruan nézett le a nazareti ács fia, aki nem tudta kit szégyeljen jobban, hiveit, utódait vagy rokonait (apai részről a svihák is "rokon"). A svihák bohóckodott egy kicsit, fel-felnézett a feszületre, de ez sem segitett: svihák ha megfeszül – akkor is svihák marad.

Rabbik nem voltak, kivéve a szegény sógort, a kántor parancsba kapta a kántálást , az asztalon az aprósütemények azt sugallták hogy "páros"an szép az élet- és a főgálech látta, hogy bakot lőtt. Ám Ksé Órefnek elege volt az inkvizicióból, a keresztesekbők, Kun páter utódaiból. Köszöni, nem kér belőle.

 

Van aki azt gondolta, hogy a svihák Chaplin babérjaira pályázik, de ehhez minimum egy Hoffer nagypapa kell. Nem szálitotta az árut, a zsidók nem állnak kötélnek.

 

MAJDNEM UGYANABBAN A TÉMÁBAN

 

    Az Új Élet  - a két jómadár kőnyomatosa- , egyre jobb lesz. A zsidó vallás ugyan csak folklórisztikus, anekdótikus vonatkozásokban van jelen, de legalább nem támadja a zsidókat és nem átkozza ki a chábádnyikokat, mint az egyik jómadár.

 

 De hogy az iró (Róbert Péter) vagy a szerkesztő ne tudná, hogy Kohn Sámuel, alias Hazai Samu, mielőtt hadügyminiszer lehetett a k.u.k hadseregben – kénytelen volt katolizálni? Persze hogy tudják, nem mai gyerekek ők, de ezt zsenáns megirni, pedig benne van az Újvári féle zsidó lexikohnban is egy csillag erejéig. Ott y-nal végzi a nevét, de ezt mi nem gönnoljuk a mesümedoknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése