2012. február 1., szerda

Magyar zsidó valóság (Folytatás – 3)

 

Az Emih pozitiv fordulatként értékeli a kompromiszumos

egyezményt és üdvözletét küldi a testvérhitközségeknek

 

                KÖVES SLOMÓ VEZETŐ RABBI ZÁRÓ NYILATKOZATA

 

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség a magyar zsidóság történelmi mérföldkövének és pozitív fordulatának értékeli a tegnap aláírt közös megállapodást a zsidó hitközségek között – mondja nyilatkozatában Slomó Köves, az Emih vezető rabbija

Hosszú hónapok óta tartó tárgyalássorozat végére került pont a tegnap létrejött megegyezés által, amely a zsidó közélet demokratizálódása és a hetven éve elpusztított virágzó hitélet és közösségi élet újrateremtése irányába tett jelentős lépés.

Hitközségünk évek óta hangoztatja, mennyire fontos volna, hogy ha az egész magyar zsidóságot megillető, államosított – vissza nem adott – ingatlanok fejében járó kárpótlási támogatás, tevékenységük és társadalmi súlyuk arányában oszlana szét az aktív zsidó közösségek között.

A tegnap lezárult tárgyalássorozat eredményeképpen olyan kompromisszumos megoldást sikerült találni, amely figyelembe veszi a hitközségek finanszírozására nehezedő feladatokat, a MAZSIHISZ költségvetésében szükséges átütemezésekre szánt időt ugyanúgy, mint a zsidóság jövőjét biztosító sokszínű szellemi élet és demokratikus elosztás elveit.

Az EMIH megalakulása óta magánadományokból tartja fent a zsidó közösség reneszánszát nagymértékben elősegítő tevékenységét és intézményrendszerét. Feladataink széles palettáján a legkülönbözőbb tevékenységek szerepelnek a könyvkiadástól a szociális ellátásig, szabadidős tevékenységek szervezésétől az oktatási programokig minden korosztály számára. A Chabad Nevelési és Oktatási Egyesülettel karöltve olyan töretlen népszerűségű programokat hívtunk életre, mint a Zsidó Tudományok Szabadegyeteme vagy a Hanna Klub, melyek nagyban támogatják a közösség magára találását, fejlődését és a pozitív zsidó identitás megerősítését.

Felújítottuk a Lajos utcai zsinagógát, ezzel az eddig inaktív óbudai közösséget is bekapcsoltuk a budapesti zsidó élet vérkeringésébe. Létrehoztunk a főváros szívében egy zsidó oktatási centrumot, mely bölcsődés kortól az általános iskola végéig nyújt színvonalas, két-tannyelvű oktatást tanulóinknak. 

A zsidóság, a zsidó felekezetek támogatásárára szolgáló örökjáradéki alapból történő részesedés az EMIH számára felmérhetetlen horizontot nyit tevékenységének kiteljesítésében. Ez az előre kalkulálható forrás biztosítja a továbbiakban jelenlegi programjaink kibontakoztatását és újabb terveink megvalósítását. 

Ezek között szerepelnek olyan szociális és kulturális projektek, melyek a magyarországi zsidó közösségeknek további tagjait tudja bevonni a hitéletbe, valamint a már most is aktív tagoknak nyújtanak még színvonalasabb szolgáltatást.
A megállapodás hírét örömmel üdvözölte a nemzetközi diplomácia több befolyásos személye és szervezete, köztük Izrael államának országos förabbija, Yona Metzger is.. 

Lényegesnek tartjuk mondja
ves rabbi, hogy az ügyet sikerült tárgyalásos, konstruktív módon megoldani, ezért az EMIH nevében köszönetünket fejezzük ki testvérközösségeink: a MAZSIHISZ és a MAOIH, illetve a Magyar Kormány mediáló szervei felé. Őszinte reményünk, hogy ez a közös megegyezés a későbbi, sokrétű, gyümölcsöző együttműködés első lépése lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése