2012. január 12., csütörtök

 

AZ IZRAELBEN ÉLŐ MAKÓIAK SZIVES FIGYELMÉBE

Hullik a makói zsinagóga vakolata


        Ismét fel kellene újítani az éppen tíz esztendeje átadott makói ortodox zsinagógát, erre azonban aligha lesz pénz. Az amúgy páratlan építészeti műremekként is számon tartott emlékhely látogatottsága – talán az elszomorító küllem miatt is – csökkenőben van. 

SZABÓ IMRE - DÉLVILÁG NAPILAP - 2012.01.11.

 

A makói ortodox zsinagóga fala felvizesedik, vakolata hullik, pedig tíz esztendeje csak, hogy felújították. Mint annak idején megírtuk, az évtizedek alatt szinte teljesen romossá vált épületre közel 80 milliót költöttek – néhol teljes faldarabokat kellett újraépíteni. Az 1895-ben közadakozásból épült, romantikus stílusú ortodox zsinagóga azóta emlékhely; a városból és környékéről közel ötezer zsidót deportáltak, közülük több mint ezren estek a vészkorszak áldozatául. De nem csak izraeliták keresik fel: páratlan kulturális és építészeti értéke is van, Magyarország második legnagyobb ortodox zsinagógája. Az épület előtt lévő tér egyébként megkapta a legendás hírű, a zsidók körében máig nagy tiszteletnek örvendő Vorhand Mózes rabbi nevét.

A zsinagógára nemcsak azért férne rá az újabb felújítás, mert annak idején nem volt mindenben alapos a kivitelezés, de azért is, mert az azóta eltelt egy évtized alatt semmiféle állagmegóvásra, karbantartásra nem került itt sor. Tulajdonosát, a Mazsihiszt (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) már évekkel ezelőtt is kerestük azzal a kérdéssel, tudnak-e valamit tenni, hogy a helyzet változzon, de azt a választ kaptuk: a szűkös költségvetésből inkább azokat a zsinagógákat igyekeznek rendben tartani, amelyekhez működő hitközség is tartozik. Makón ilyen nincs. A zsinagóga ügyeit intéző ügyvéd, Báron Zsuzsanna most ugyanezt erősítette meg lapunknak.


Az első évben kétezren keresték fel

A makói zsinagóga épülete zárva van – aki meg szeretné tekinteni, a közelben lakó lokálpatrióta, Ecsédi Marcell segítségét kérje. A városból elszármazott zsidókon kívül, akik az Eötvös utcában vendégházat is kialakítottak maguknak, diákcsoportok, busszal érkező turisták is felkeresik. Igaz, utóbbiak manapság kevesebben, pedig a megnyitást követő első esztendőben jó kétezren látogatták meg.

 

Eddig a lap cikke.

 

 Kérdéseink:

HOl VAN A MAZSIHISZ? (Na persze, hiszen ez egy ortodox templom. De hát eddig az ortodoxok "Tagozat" voltak a Sip urcában...

HOL VAN az Izraelben székelő "makói világszervezet"?

HOL Vannak a helyi "zsidó" szenvelgő honlapok és a pesti rokonok?

 

 

A LAPBAN KÖZÖLT, "MODERÁLT" HOZZÁSZÓLÁSOK IS JELLEMZŐEK:

 

תחתית הטופס

  A kapban

 

vadruca 2012.01.12. 08:09

 

Az a baj, hogy a temérdek pénzt rá költötték, de nem szigetelték el !!!!! - Pedig ezzel kellett volna kezdeni !!!! - Csakhogy ha bekenik szép malterral, az mutatós egy darabig, aztán ha hullik a vakolás újra lehet fejegetni azt aki erre pénzt áldoz.- Klasszikus példája ez annak az orvosnak aki a köröm alatt levő szálkát nem kihúzza, hanem beveregeti, hogy évtizedig ebből a bajból éljen.

 citrom01 2012.01.11. 20:02

Bontsák le ,ugyis kevesen látogatják. Nem kerül ennyibe!

 

 makovaros 2012.01.11. 18:50


"Ha 10 éve 80 milliót költöttek rá --szerintem még bőven garanciális ! ugye ??, "-sajnos nem, lásd a rosszul megépített nyúl utcai csatorna (egyik ismerősöm mondta ezt a problémát) 2008 óta nem hozták helyre pedig az egész beruházás 200 millió volt. Azóta az ott lakók előtt el a szennyvíz mert azt engedik bele sajnos.

 

 makovaros 2012.01.11. 18:45

Sokáig vizesedett még évekkel ezelőtt arra kellet 3 év hogy rájöjjenek hogy nem felülről ázik be hanem alulról vizesedik. De azt az épületett tényleg jó lenne megcsinálni.

 

 Qllancs 2012.01.11. 15:05

Ha 10 éve 80 milliót költöttek rá --szerintem még bőven garanciális ! ugye ??, 
mert 10 éve ez a pénz óriási összeg volt. a kivitelező valamit kifelejtett a felújításkor. Ha rendesen csinálták volna meg, nem 10 évig --ha nem 100 évig kellene ,hogy tartsa az állagát !
 
Mért gondolom azt : hogy silány munkát végeztek, silány építőanyagokkal ?? a vége se 80 millió ft ??? kinek --mennyi ment magán zsebbe ???
A nagy lóvé a hívőknél van , esetleg újra adhatnának egy kis aprót.

 

 szentmiki 2012.01.11. 13:54

Racoon, nyugi már kint vannak tárgyalni...

 

 Örvájn 2012.01.11. 13:15

Sajnos elég szomorú oka van, hogy üres azt hiszem igazán áldozhatnának rá, helyiek is. Makó város és vagy Csongrád megye, polgárai emlékezve az áldozatokra. 

A tíz évvel ezelőtti kivitelezőt kellene megkérni, tegye rendbe grátisz. 
Bár ismerve a magyar valóságot valószínű a páratartalom, a csillagok állása, az alapanyag minősége és egyéb okok miatt jelentkeznek a problémák.

 

. Queenmargareth 2012.01.11. 08:51

Tegnap a hó, most meg ez?

 

. Racoon 2012.01.11. 08:32

Az évente hazalátogató hívek igazán áldozhatnának rá. De a város is vehetne fel rá hitelt tőlük.


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése