2011. március 31., csütörtök

HOGYAN LEGYÜNK ZSIDÓK (HAMÁR ANNAK SZÜLETTÜNK) 7

 

       LEGYEN OTTHON ZSIDÓ KÖNYV!

 

   Isten őrizz, nem Naftali Kraus könyveire gondolunk itt. Azokat már rég nem lehet kapni és az új még nem jelent meg. Bár minden cigány a maga lovát dicséri, mi nem vagyunk cigányok.

 

    Itt azokról a kézikönyv jellegű, általános zsidó ismeretterjesztő könyvekről van szó, amiből egy zsidó férfi vagy nő – ha már zsidónak születettek, vagyis zsidó volt az édesanyjuk – megtudhatják mit jelent zsidónak lenni.

 

    Mint tudjuk, Magyarországon 1949 óta nincs zsidó nevelés. A zsidó gyerekek 90% általános, gój iskolákba jár, ahol nemcsak hogy nincs, természetesen, zsidó nevelés, de kimondottan ateista nevelés formálja a zsenge gyerekek lelki arculatát.

    A fennmaradt, alig 10% azon három zsidó iskola egyikébe jár, amelyek zsidó jellege meglehetősen labilis, az osztálytársak egyrésze/nagyrésze nemzsidó, (van ahol az igazgató sem zsidó) és igy az ott kapott zsidó alapok sajnos a nullával egyenlők.

    Mig az állami iskolákban a keresztény egyházak, saját papjaikkal/tanitóikkal oktatják a vallástant, addig a zsidóknál ez nem létezik, a Kádár rendszerben sem létezett, nem volt rá "igény", mert a hitközség nem kérte. A keresztény egyházak kérték – és kapták.

 

   Ezért a zsidó  gyerekek nem tudnak semmit népükről-vallásukról, mivel a szülők sem tudnak semmit és nincs nagyapa, akit meg lehetne kérdezni.

 

     Ezért fontos, hogy minden zsidó házban, még ott is ahol az apa, Isten ments, nemzsidó – legyen 2-3 alapszintü zsidó könyv, amelyek segitségével a zsidó anya megtanithatja serdülő gyermekét az alapvető dolgokra, a mindennapi áldásokra, a kóserság és a szombattartás fontosságára, stb.

 

    Kezdésként ez a minimum.

 

                                             ***

    Ajánlott könyvek:

 

1)   "ZSIDÓNAK LENNI" – Chájim Hálévi Donin.

2)    Kicur Sulchán Áruch ( 3 kötetben), magyar/héber;

3)    A ZSIDÓ ÉLET TÖRVÉNYEI – Israel Méir Lau förabbi

 

  Az első és a harmadik könyvet a jobb könyvesboltokban és az Irók Boltjában lehet kapni, valamint a Lau könyvet a Sip utca 12-ben. A Sulchán Áruchot az ortodox hitközségen (Dob utca 35) vagy a Chábádnál (Károly krt 20) lehet beszerezni.

 

(Folyt .köv.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése